Budi dio naše mreže
Izbornik

Slovenci na Bizeljskom proslavili Slomšekovu nedjelju

Bizeljsko (IKA)

Ispred župne crkve sv. Lovre u Bizeljskom (istočna Slovenija) u nedjelju 27. rujna, održala se središnja proslava Slomšekove nedjelje pod geslom „Domovina – naša mila majka“, objavio je Vatican News.

U Sloveniji se svečano slavi prva nedjelja nakon blagdana prvoga slovenskog blaženika Antona Martina Slomšeka (24. rujna). Ove godine svečanu euharistiju predslavio je mariborski nadbiskup metropolit Alojzij Cvikl, a propovijedao je biskupijski upravitelj Celjske biskupije Rok Metličar.

Bl. Anton Martin bio je pjesnik i zauzeti slovenski domoljub. Stoga se upravitelj Metličar u propovijedi usredotočio upravo na domoljublje. Svoje razmišljanje temeljio je na ovogodišnjem pastirskom pismu slovenskih biskupa i na Slomšekovim mislima o domovini i domoljublju, za koje je ustvrdio da su danas aktualnije negoli u njegovo vrijeme.

„Naša osobna povezanost s Isusom odražava se ne samo na međusobnoj razini, već i u zajednici, zemlji, domovini“, rekao je propovjednik.

„Opće dobro stoga nije samo materijalni „standard“, već i kvaliteta naših odnosa, pravedan pravni poredak i sigurnost, odgoj novih naraštaja koji osiguravaju našu budućnost, te duhovna kultura, vjera i kreposti koje osmišljavaju naš život. Mi smo odgovorni za to opće dobro“, dodao je.

„Odgovornost za opće dobro dio je našeg domoljublja. Pojmom domoljublje označavamo djelatnu ljubav prema domovini. Nije to samo osjećajna navezanost na našu prošlost i njezine tradicije. Inače je lijepo ako volimo pjevati narodne pjesme, posjećivati ljepote naše zemlje i ponosno se busati u prsa zbog svega na što kao građani Slovenije možemo biti ponosni. Ali to ni izdaleka nije dovoljno, jer domoljublje traži mnogo više“, istaknuo je upravitelj Metličar.

„Domoljublje nije ništa drugo do potpuno opravdana i nužna nacionalna svijest, kad znamo tko smo, odakle dolazimo i što moramo biti i ostati u budućnosti. Zreo čovjek raduje se svom životu, ponosan je i uspravan, prihvaća sebe i očekuje da će ga drugi prihvatiti i poštovati. Toj poštovanja vrijednoj vrednoti pripada i njegova vjera. Jednako vrijedi za njegovu pripadnost narodu i državi čiji je državljanin. Ne samo da ovo očekivanje nikako nije pretjerano, već je čak neophodno da mlade naraštaje odgajamo u zdravoj nacionalnoj samosvijesti i ponosu“, primijetio je.

„Domoljublje se posebno odnosi na našu vlastitu kulturu. … Kultura započinje s materinjim jezikom, koji zaslužuje naše poštovanje i pažljivu upotrebu. Nadalje, ono uključuje sve što je bilo vrijedno i dragocjeno našim precima i ono što su požrtvovno gradili, gojili i njegovali. Za većinu naših predaka to je uključivalo katoličku vjeru sa svojim proslavama, bogoslužjem i brojnim crkvama, ne samo našu lijepu prirodu, na koju smo opravdano ponosni“, podsjetio je propovjednik.

„Istinsko domoljublje nužno je potrebno za naše postojanje. Preživjet ćemo ako nastavimo poštivati i ostvarivati iste vrednote koje su poštivali naši preci i tako najuvjerljivije dokazali da to narod drži na životu“, zaključio je upravitelj Metličar pozvavši na izgradnju zdravih međuljudskih odnosa počevši u obitelji pa na društvenoj razini, prenio je Vatican News.