Budi dio naše mreže
Izbornik

FOTO/VIDEO Snažan potres pogodio Zagreb i okolicu

Zagreb (IKA)

Jak potres magnitude 5.5 prema Richteru pogodio je u nedjelju ujutro šire područje Zagreba. Potres je zabilježen u 6:24 sati, a osjetio se i u Rijeci, Varaždinu i Slavonskom Brodu.

 

FOTO: Pixsell

Jutros u 6 sati i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. U širem epicentralnom području potres je izazvao znatne štete.

U 7 sati i 1 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5.0.

Treće podrhtavanje tla osjetilo se u 7 sati i 41 minutu.

Županijski centri 112 zaprimili su brojne dojave građana, potresi su uzrokovali materijalne štete. Teško su oštećene zgrade i crkve.

U dijelovima grada  Zagreba nestalo je električne energije i nisu radile telefonske centrale.

Crveni križ grada Velike Gorice putem društvene mreže Facebook pozvao je građane da napuste domove:

“Obucite se, uzmite lijekove, novac, dokumente, osnovnu hranu i ljubimce. Uzmite mibitel i punjač, ključ od auta. Zaključajte stan. Izađite na otvoreno gdje ne postoji mogućnost da se nešto sruši na vas. Čekajte jer postoji mogućnost ponavljanja!”

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut za HRT je potvrdio da ima ozlijeđenih, ali većinom se radi o lakše ozlijeđenima.

Ako osjetite curenje plina dojavite u kontakt centar na broj 0800400400 i zatvorite glavne ventile na zgradama.

U 8:30 sati počeo je izvanredni sastanak državnog vrha. U NSK su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, potpredsjednik vlade Damir Krstičević i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti u nedjelju, 22. ožujka godine angažirana je u pružanju pomoći Gradu Zagrebu u sanaciji posljedica snažnog potresa, izvijestilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

U potresu je oštećen južni toranj zagrebačke katedrale. Više doznajte OVDJE.

U potresu je oštećena crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, urušio se dio stropa svetišta. Više doznajte OVDJE.

Teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj.

U podrhtavanju tla oštećena je i crkva u Čučerju župe Pohoda Blažene Djevice Marije.