Budi dio naše mreže
Izbornik

Sofija: Papin susret s predstavnicima vlasti, građanskog života i diplomatskog zbora

Sofija (IKA)

„Drago mi je što se nalazim u Bugarskoj, mjestu susreta između različitih kultura i civilizacija, mostu između Istočne i Južne Europe, vratima otvorenim prema Bliskome istoku, zemlji u kojoj su duboko usađeni drevni kršćanski korijeni, koji jačaju poziv u korist susreta kako u ovim krajevima tako i u međunarodnoj zajednici“, rekao je papa Franjo u svom prvom govoru na apostolskom pohodu Bugarskoj, upućenom predstavnicima vlasti, građanskog života i diplomatskog zbora u nedjelju 5. svibnja.

Susret s predstavnicima vlasti, građanskog života i diplomatskog zbora na Trgu Atanasa Burova uslijedio je neposredno nakon kurtoaznog posjeta bugarskom predsjedniku Rumenu Radevu, koji je trajao oko pola sata.

Papa je u govoru uputio pozdrav biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim članovima Katoličke Crkve rekavši kako ih je došao

„utvrditi u vjeri i ohrabriti na njihovu svakodnevnom putu života i kršćanskog svjedočenja“.

Uputio je pozdrav i patrijarhu Neofitu te metropolitima i biskupima Svetog sinoda kao i svim vjernicima Bugarske pravoslavne Crkve, te kršćanima iz drugih crkvenih zajednica, pripadnicima židovske zajednice i islamskim vjernicima.

Citirajući dokument o ljudskom bratstvu nedavno potpisan u Abu Dhabiju Sveti je Otac istaknuo „snažno uvjerenje da nas prava učenja religijâ pozivaju da ostanemo usidreni u vrijednostima mira; da podržavamo vrijednosti uzajamnog poznavanja, ljudskog bratstva i zajedničkog suživota“.

„Neka sve religije, koje su pozvane promicati harmoniju i sklad, pomaže da rastu kultura i okruženje prožeti punim poštivanjem ljudske osobe i njezina dostojanstva, uspostavljanjem vitalnih veza između različitih kultura, senzibiliteta i tradicija i odbacivanjem svakog nasilja i prisile“, apelirao je Papa istaknuvši kako će se „na taj način pobijediti one koji ih pokušavaju svim sredstvima manipulirati i iskorištavati“.

Prema Papi migracije i „demografska zima“ dva su najhitnija izazova s kojima se suočava Bugarska navodeći podatak prema kojem je zemlju posljednjih desetljeća napustilo više od dva milijuna sugrađana u potrazi za boljim radnim uvjetima u drugim zemljama. Istodobno, Bugarska se, kao i druge zemlje Staroga kontinenta, mora suočiti s onim što se može nazvati demografskom zimom koja se „poput ledene zavjese spustila na veliki dio Europe“. Papa je spomenuo i kako u zemlju pokušavaju ući oni koji bježe od ratova i bijede te se pokušavaju domoći bogatijih područja europskog kontinenta kako bi pronašli nove mogućnosti za život ili jednostavno sigurno utočište. Papa je pozdravio napore koje vlasti u zemlji poduzimaju da se stvore uvjeti kako, osobito mladi, ne bi bili prisiljeni emigrirati iz zemlje, te je dodao:

„Vama, koji poznajete dramu emigracije, dopuštam sugerirati da ne zatvarate oči, srce i ruke – kao što je u vašoj tradiciji – pred onima koji kucaju na vaša vrata“, poručio je Papa.