Budi dio naše mreže
Izbornik

Solin: Misno slavlje u povodu obljetnica smrti nadbiskupa Jurića i Franića

Solin (IKA/TU)

Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio je misu na svetkovinu sv. Josipa, u ponedjeljak 20. ožujka 2023., u crkvi Svete obitelji u Solinu, u povodu jedanaeste godišnjice smrti nadbiskupa Ante Jurića (20. ožujka 2012.) i šesnaeste godišnjice smrti nadbiskupa Frane Franića (17. ožujka 2007.).

Pozdravivši sve okupljene, nadbiskup Barišić čestitao je imendan svima koji nose ime sv. Josipa i kazao da je to slavlje sjećanje, molitva i zahvala za pokojne nadbiskupe.

Govoreći u homiliji o sv. Josipu, naglasio je da on ima veliku ulogu u molitvama Crkve te se spominje u euharistijskoj molitvi i u litanijama, a u Evanđelju se spominje na pet mjesta, no, nije zapisana ni jedna njegova riječ.

„Ta njegova šutnja je aktivna. On ima otvoreno uho za riječ Božju, srce otvoreno za druge i otvorene ruke za djelovati. On je pravedan i pun povjerenja u Gospodina i hrabro prianja Božjem planu iako ga ne razumije.“

Istaknuvši da je Krist rođen iz djevičanskog braka Josipa i Marije, mons. Barišić se osvrnuo na njegovo rodoslovlje u kojem se spominju zapravo dvije loze – ljudska preko sv. Josipa i Božja preko Marije. Spominjući sve one čiji je sv. Josip zaštitnik, poput očeva, umirućih, radnika, iseljenika i drugih, nadbiskup je dodao da bi mogao biti i zaštitnik biskupa. Podsjetio je potom na životni put nadbiskupa Franića i Jurića te pozvao sve okupljene na zajedničku molitvu za novog pastira Splitsko-makarske nadbiskupije koji će „poput sv. Josipa znati slušati riječ Božju, imati srce za bližnje te dati i ruke i noge za pastoralne inicijative“, zaključio je.

Na kraju slavlja nadbiskup Barišić je sa svećenicima i bogoslovima sišao u kriptu gdje je ispred posljednjih počivališta preminulih nadbiskupa izmolio odrješenje za njihove duše.

Misu su suslavili delegat don Franjo Frankopan Velić, župnik Župe Gospe od Otoka don Ante Čotić i don Radojko Vidović, nekadašnji župnik splitske konkatedralne Župe sv. Petra gdje su do 2022. godine počivali posmrtni ostatci splitsko-makarskih nadbiskupa Jurića i Franića.