Budi dio naše mreže
Izbornik

Solinjani proslavili blagdan Gospe od Zdravlja

Solin (IKA)

Unatoč kiši i lošem vremenu brojni Solinjani su prema dugogodišnjoj tradiciji u subotu bližu blagdanu Gospe od Zdravlja, ove godine u 19. studenog, ovaj blagdan proslavili hodočašćem do istoimene crkvice na Blacama.

Prije svečanog misnog slavlja vjernici su zapalili svijeće i pomolili se nad jamom Bezdankom za sve žrtve partizanskih zločina koje su na tom mjestu ubijene za vrijeme Drugog svjetskog rata. Zbog loših vremenskih prilika ove je godine izostao ophod s Gospinim kipom te je misa na kojoj su pjevali Pučki pivači Gospe od Otoka slavljena u samoj crkvici, a ne u dvorištu kako je običaj za lijepa vremena.

Molitvu nad jamom Bezdankom i misu predvodio je župnik Solinskih mučenika don Ante Matešan.

Don Ante je u propovijedi naglasio kako „na ovaj blagdan kod Gospe dolazimo tražiti zagovor za zdravlje, za utjehu u nesreći, pomoć u nevolji“.

„Nitko od nas ne sumnja u njen zagovor i zato već godinama dolazimo na Blaca i u Njezine svete ruke polažemo svoje brige i jade da ih predoči Bogu i posreduje za nas. A znate li kad se možete nadati njenom zagovoru? Tek onda kada se pokažete dostojnim Njenog zagovora“, kazao je don Ante objasnivši kako „Njenog zagovora možemo biti dostojni samo ako se odlučimo za ljubav i dobro, a odlučimo izbjegavat mržnju i zlo“.

„Neka bude naša odluka – radije umrijeti, nego grijehom vrijeđati Nju i Njezinog Božanskog Sina“, kazao je don Ante dodavši: „ako hoćemo biti pravi štovatelji Majke Božje i ako hoćemo sa sigurnošću računati na Njezin sveti zagovor, bilo za sebe, bilo za obitelj, bilo za domovinu Hrvatsku koja nam je toliko u srcu, onda se valja odreći grijeha i opačina i svega onog što nije u skladu sa zakonom Božjim. Grijeh je jedino pravo zlo i za narode i za pojedince, ostavimo se psovke, kletve, prihvatimo molitvu i ljubav među ljudima jer grijeh je jedino pravo zlo i najveća nesreća i za pojedinca i čovječanstvo“, zaključio je don Ante pozvavši vjernike na „odbacivanje grijeha i življenje u pravednosti i svetosti kako bi zaslužili i mogli tražiti Gospin zagovor kod Svevišnjega“.