Budi dio naše mreže
Izbornik

Španjolski biskup Ayuso Guixot na čelu Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog

Vatikan (IKA)

Papa Franjo imenovao je u subotu 25. svibnja novoga predsjednika Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog. Riječ je o dosadašnjemu tajniku istoga vijeća španjolskom biskupu Miguelu Angelu Ayusou Guixotu (66). U toj je službi naslijedio francuskoga kardinala Jean-Louisa Pierra Taurana, koji je preminuo u srpnju 2018.

Biskup Ayuso Guixot rođen je u Sevilli, u Španjolskoj, 17. lipnja 1952. godine. Za svećenika je zaređen 20. rujna 1980. godine, te je kao misionar kombonijanac djelovao u Egiptu i Sudanu do 2002. godine. Magisterij iz arapskih i islamskih studija na Papinskom institutu za arapske i islamske studije u Rimu postigao je 1982. godine, a doktorat iz dogmatske teologije na Sveučilištu u Granadi 2000. godine. Od 1989. godine bio je profesor islamologije, najprije u Kartumu, zatim u Kairu i na Papinskom institutu za arapske i islamske studije gdje je obnašao dužnost ravnatelja do 2012. godine. Predsjedao je raznim susretima međureligijskog dijaloga.

Papa u miru Benedikt XVI. 2012. godine imenovao ga je tajnikom Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, a papa Franjo ga je 2016. godine imenovao biskupom. Poznaje također arapski, engleski, francuski i talijanski jezik.

Ključne riječi:
Ayuso Guixot Ayuso Guixot