Budi dio naše mreže
Izbornik

Spasovdan proslavljen u Mokošici

Dubrovnik (IKA)

Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici je na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, 9. svibnja 2024. proslavila svog titulara, a središnje misno slavlje s procesijom predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović, izvijestila je Župa.

Uvodeći u liturgijsko slavlje, biskup Glasnović je rekao da je svetkovina Uzašašća poziv svima da srca budu uznesena na nebo. Podsjetio je na otajstvo koje se slavi te naglasio važnost vjere.

„Ono što vjeruješ, to i moliš. Ono što moliš, to i vjeruješ“, naveo je biskup staro načelo. „Ono što vjeruješ i moliš, živi, da se ne bi dogodilo da počneš moliti i vjerovati onako kako živiš. To je jedan od problema nas kršćana: da jedno vjerujemo, a drugo djelujemo, odnosno da ne živimo po vjeri i ljudima pružamo loše svjedočanstvo o vjeri“, dodao je.

Navodeći misli nekih svetaca o Kristovom uzašašću biskup je kazao kako se i srce vjernika treba uzdignuti gore i biti povezano s Kristom. „Ima li u nama Isusove ljubavi da smo povezani s njime koji je sada na nebesima da možemo djelovati onako kako nas on šalje?“ – upitao je biskup potaknuvši okupljene na promišljanje o poslanju koje je Isus ostavio Crkvi. Nema uskrsnuća i uzašašća bez križa i muke, pojasnio je. Kristovim apostolima može se biti nasljedujući Učitelja, živeći kao Učitelj.

„Pronađi unutarnji mir i mnogi će se spasiti uz tebe“, poručio je dubrovački biskup te citirao molitvu sv. Tome Mora da kršćane učini vedrima i dobre volje u iščekivanju neba. Također je potaknuo vjernike na djela ljubavi i pomaganje potrebitima.

Misu su koncelebrirali župnik domaćin don Mario Karatović, župnik u Rožatu fra Tomislav Hrstić, župnik na Osojniku don Jure Paponja, župnik u Orašcu o. Dariusz Nowak te fra Nediljko Jerkan iz Samostana male braće.

Biskup se na kraju obratio vjerničkoj zajednici, te uz ostalo, najavio kako će uskoro biti objavljene promjene svećenika na župama među kojima je i promjena njihovog župnika. U župu u Mokošici doći će svećenici Družbe misionara Krvi Kristove, a sadašnji župnik odlazi na novu službu u Viganj. Promjene će se dogoditi u kolovozu, izjavio je biskup.

Na misi je pjevao Mješoviti župni zbor pod vodstvom prof. Diane Stanoš, a sudjelovala su i djeca iz Dječjeg vrtića Mala kuća koja su u procesiji laticama cvijeća posipala put pred Presvetim.

Večernju misu u 19 sati predvodit će župnik Župe Svete obitelji u Novoj Mokošici don Marinko Šljivić, a sudjelovati će i hodočasnici iz Rijeke dubrovačke.

Uoči svetkovine u crkvi je upriličeno zajedničko euharistijsko klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.