Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Mladomisnici položili jurisdikcijski ispit

Split (IKA/TU)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša primio je, u ponedjeljak 27. lipnja u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu, sedmoricu novozaređenih svećenika Splitske metropolije i njihove profesore mentore: don Alojzija Čondića, fra Šimuna Bilokapića i don Antu Raku.

Uz srdačnu dobrodošlicu na početku susreta i zajedničke molitve nadbiskup Kutleša je mladomisnicima čestitao na sakramentu svećeničkog ređenja, te ih je podsjetio na važnost jurisdikcijskog ispita i ovlasti trajnog ispovijedanja. Naime, svećenička moć odrješivanja grijeha povezana je sa sakramentom svetoga reda ali za njezino valjano vršenje potrebna je ovlast ordinarija, koji treba imati moralnu sigurnost da služitelj navedenog sakramenta ima potrebnu osposobljenost.

Davanje ili ukidanje ovlasti od mjesnog ordinarija vrijedi u cijelom svijetu. U tom ih je vidu podsjetio na foro interno/externo istaknuvši da vjeruje da su usvojili sva potrebna znanja koja će trebati praktično primijeniti. Svećenikova sposobnost prosuđivanja u ispovijedi je izrazito važna, osobito u razlučivanju grijeha, kako bi mogao dati odrješenje kojim pokornik ulazi u puno zajedništvo s Bogom i Crkvom.

Mons. Nediljko Ante Ančić i mentori proveli su s novozaređenim svećenicima jurisdikcijski ispit, provjerili njihovo poznavanje pojedinih crkvenih propisa, moralnih načela i pastoralne primjene. Komisija je zajednički donijela svoje mišljenje o prikladnosti kandidata za dobivanje ovlasti trajnog ispovijedanja i za dobivanje potvrde o položenom jurisdikcijskom ispitu, te im je obznanila da su ga svi uspješno položili.

Potom je nadbiskup Kutleša podijelio ovlast trajnog ispovijedanja dvojici svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije: don Antunu Mati Antunoviću i don Klementu Radosoljiću, te potvrde o položenom jurisdikcijskom ispitu trojici svećenika Dubrovačke biskupije: don Ivi Markiću, don Juri Paponji i don Miši Pecotiću i dvojici svećenika Šibenske biskupije: don Šimi Pleadinu i don Anti Vrciću. Susret je završio zajedničkim ručkom.