Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Studentski vjeronauk o temi „Strahovi koji me koče“

Split (IKA/TU)

Posljednji studentski vjeronauk u ovoj akademskoj godini održan je u utorak 23. svibnja 2023., u Župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu.

O temi „Strahovi koji me koče“ izlagao je don Boris Vidović. Predavanje je počeo objašnjavanjem što je uopće strah, zbog čega strahovi dolaze te kako ih se riješiti.

„Strah nam je svima zajednički, svi imamo to iskustvo i svi ga nosimo duboko u sebi. Prisutnost straha nam dolazi još od Adama i Eve, još od izvještaja o stvaranju, kada su spoznali da su goli pa su se sakrili. Tada je Bog upitao Adama: Gdje si?, na što je odgovorio: Pobojah se! Odatle dolazi čovjekov najdublji strah od razdvajanja od Boga koji se onda manifestira na sve druge strahove.“

Predavač se više osvrnuo na psihičke i tjelesne strahove koje na kraju povezao s duhovnim životom. Čega se ljudi danas najviše boje?, upitao je. Najčešći strahovi koji se javljaju među ljudima, nekad možda podsvjesno, su za budućnost, zdravlje, obitelj, strah od neuspjeha, neimaštine, odbačenosti i neprihvaćanja.

Kao motivaciju, predavač je istaknuo lik sv. Josipa, velikog uzora današnjice, koji je isto osjećao strah kada mu se anđeo javio u snu te rekao da uzme Mariju i Isusa i pođe u zemlju izraelsku.

Današnji mediji predstavljaju današnjeg čovjeka kao samodostatnog, koji može svojim snagama napraviti sve što poželi, a strah predstavljaju kao neku slabost koju treba zatajiti i duboko potisnuti u sebi.

Na pitanje jesu li strahovi uopće korisni, don Boris je odgovorio: „Povezan je s instinktom preživljavanja i omogućuje brzu i automatsku procjenu je li ta situacija ugrožavajuća ili ne.“

Također je predstavio i pitanja koja mogu pomoći u preispitivanju dubine vlastitih strahova pitanjima: čega se konkretno bojim; kakve situacije i zbog čega izbjegavam; što bi se dogodilo da se s njima suočim te na kraju krajeva; koga se bojim?

Zaključio je predavanje potaknuvši studente da si posvijeste da su, bez obzira na svoje mane, slabosti i strahove, ljubljena djeca Božja te da ih Bog neizmjerno ljubi. To nas neće osloboditi strahova, ali taj osjećaj nam daje sigurnost u toj kontinuiranoj borbi s nama samima – poručio je.

Na samom kraju, studentski kapelan don Ivan Terze zahvalio je predavaču te pozvao studente na misu zahvalnicu za ovu akademsku godinu koja će biti slavljena 11. lipnja u 19 sati u Župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj.