Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Trojica bogoslova primljena među kandidate za sveti red

Split (IKA)

Bogoslovi su primljeni među kandidate za đakonat i prezbiterat tijekom svečanog misnog slavlja u četvrtak 30. ožujka, koje je predvodio apostolski administrator Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu.

Kandidaturu su primila trojica bogoslova: Mate Bareta, za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Domagoj Ivan Babić, za Hvarsku biskupiju te Robert Maretić za Šibensku biskupiju.

U prigodnoj se homiliji mons. Puljić osvrnuo na naviješteno čitanje i psalam, gdje se govori o Abrahmovu pozivu i njegovu odazivu. „Abraham je bio siguran da Gospodin, koji ga zove, neće ga ostaviti“, primijetio je nadbiskup Puljić. „Upravo onako kako nas psalmist danas potiče da se uvijek sjećamo saveza s Gospodinom, tako je i danas ovaj čin primanja trojice kandidata na neki način početak jednog takvoga saveza“, dodao je.

Propovjednik je objasnio tri važna elementa svećeničkog poziva, koja su međusobno umrežena i konstitutivna za svako zvanje. „Ako fali jedno od njih, onda nema zvanja“, upozorio je.

Prvotno se uvijek radi o Božjoj inicijativi, koji poziva čovjeka. Drugo je odgovor kandidata na poziv, a treće je da ga Crkva primi. „Na Crkvu spada zadaća da razlučuje je li kandidat duhovno zreo za ređenje i velika je to odgovornost“, zaključio je mons. Puljić. Na kraju homilije čestitao je novim kandidatima i zaželio im plodonosan hod u svetom pozivu te da poput Abrahama idu sigurni vjerujući da ih Gospodin neće napustiti.