Budi dio naše mreže
Izbornik

Splitska grkokatolička župa proslavila župni blagdan

Split (IKA)

Grkokatolička župa Krista Spasitelja u Splitu, po prvi put od svog utemeljenja, bez ikakvih je ograničenja proslavila svoje proštenje - svetkovinu Uzašašća Gospodnjega, u četvrtak, 26. lipnja, na samu svetkovinu.

Mnogobrojni vjernici iz Splita i iz Ukrajine su u Gospinoj crkvi na Dobriću gromoglasno pjevali slavu Bogu na svetoj liturgiji koju je predvodio vladika križevački Milan Stipić, zajedno s domaćim župnikom, o. Zenjom Zastavnim i s grkokatoličkim i rimokatoličkim svećenicima.

Vladika Stipić je u propovijedi naglasio važnost svetkovine Uzašašća –  Spasova, rekavši kako ona otkriva ne samo Kristovu slavnu pobjedničku proslavu, već pokazuje za što je stvoren svaki čovjek. “Ne za smrt, raspadanje i prolaznost – nego za preobraženje i pridruživanje Kristu u nebeskoj slavi – to je Božji naum sa svakim  čovjekom” istaknuo je biskup Stipić. S posebnom brižnošću vladika se obratio i nazočnim Ukrajincima, rekavši kako oni u našim srcima zauzimaju posebno mjesto jer su i mnogi svećenici Križevačke eparhije ukrajinskog porijekla, te se stoga, ali prije svega zbog vjernosti Kristu, svim silama trudimo pružiti im pomoć i podršku u ovim za njih teškim trenucima.

Predstavnici ukrajinskih izbjeglica tom su prilikom darivali biskupa  tradicionalnim svetkovinskim kruhom, zahvalivši pritom njemu osobno, ali i svima koji su im na bilo koji način pomogli. Liturgija je završena sa željom da Gospodin blagoslovi sav vjerni narod Hrvatske i Ukrajine i cijeloga svijeta na mnoga ljeta.