Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen na ubijenog svećenika Dragutin Jesiha

Ščitarjevo (IKA)

U povodu 75. obljetnice smrti ščitarjevskog župnika Dragutina Jesiha, u župnoj crkvi u Šćitarjevu, nakon misnog slavlja u nedjelju 24. studenoga predstavljena je knjiga zauzetog vjernika laika Ivana Nađa „Ščitarjevski župnik, mučenik Dragutin Jesih i braća svećenici obitelji Jesih“ u izdanju Glasa Koncila te je u suradnji sa Zagrebačkom nadbiskupijom na vanjskom zidu župne crkve postavljena spomen-ploča tom svjedoku katoličke vjere, ubijenom od nepoznatih počinitelja i pod nerazjašnjenim okolnostima 20. studenoga 1944. godine.

Svečanost je započela misnim slavljem koje je predvodio mons. Ivan Miklenić, v. d. direktora i glavni urednik Glasa Koncila u koncelebraciji s mjesnim župnikom Stjepanom Tenšekom i umirovljenim svećenikom Antom Rotimom. Obraćajući se svim okupljenim župljanima, u duhu poruke svetkovine Krista Kralja svega stvorenja, mons. Miklenić istaknuo je spomen na nekadašnjeg ubijenog ščitarjevskog župnika Jesiha te je sve pozvao na molitvu da svi ljudi spoznaju da je cilj ljudskog vjerničkog života Isusovo kraljevstvo istine, pravde, slobode, ljubavi i mira.

Na završetku misnog slavlja župnik Tenšek zahvalio je Nađu što je nositelj spomena o ubijenom župniku Dragutinu Jesihu u ščitarjevskoj župi, a s novim inicijativama to je podigao na još višu razinu. Zatim su o novoobjavljenoj knjizi Ivana Nađa govorili povjesničar i recenzent dr. Mijo Korade te profesorica Jelena Mršić, praunuka Zvonimira Jesiha (brata Dragutina Jesiha) i autor Nađ, koji su zatim otkrili spomen-ploču postavljenu na vanjskom zidu župne crkve.

Na kamenoj spomen-ploči, koju je blagoslovio mons. Miklenić, nalazi se i spomen znak Zagrebačke nadbiskupije „Arcidioecesis zagrabiensis martyribus suis“ (Zagrebačka nadbiskupija svojim svjedocima), izrađen za nadbiskupijsku inicijativu postavljanja spomena na ubijene svećenike tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, a prigodom 75. obljetnice završetka Drugoga svjetskog rata. Osim tog znaka, Zagrebačka nadbiskupija je u svom projektu omogućila da se pomoću QR koda i mobitela svi korisnici koji očitaju QR kod izravno povežu s nadbiskupijskom web stranicom na kojoj su postavljeni puno širi relevantni podaci vezani uz Dragutina Jesiha, ili druge svećenike stradalnike.

Na ploči su istaknuti najvažniji podatci o Dragutinu Jesihu – „svećenik, dobročinitelj i domoljub, pravednik među narodima. Rođen 8. svibnja 1895. u Stenjevcu, u Zagrebu. Zaređen za svećenika 16. ožujka 1918. u Chicagu. Dušobrižnik hrvatskih iseljenika u Americi od 1918. do 1930. u župama: Gary / Indiana, Milwaukee i West allis / Wisconsin, utemeljitelj hrvatske katoličke zajednice, humanitarnih, obrazovnih, odgojnih, sportskih i orlovskih društava u Americi i Hrvatskoj. Od 1930. godine u domovini upravlja župama: Požeški Brestovac, Ruševo, Gradec i Sladojevci. Župnik u župi sv. Martina biskupa u Ščitarjevu od 16. ožujka 1942. do mučeničke smrti 20. studenoga 1944., ubijen zbog nesnošljivosti prema Katoličkoj Crkvi.“ Spomen-ploču, kako stoji napisano, podigli su zahvalni župljani na svetkovinu Krista Kralja, 24. studenoga 2019.

Svi okupljeni zatim su se, predvođeni članovima Križarske organizacije, uputili prema grobu svećenika Jesiha te tamo molili za pokojnog župnika Jesiha i za sve vjerne mrtve.