Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen-slavlje za sve žrtve Prvoga svjetskog rata u beogradskoj katedrali u znaku pomirenja i jedinstva

Beograd (IKA )

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn predvodio je 10. studenoga u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu svečanu misu za sve žrtve Prvoga svjetskog rata u povodu 100. obljetnice njegova završetka.

U koncelebraciji bili su domaćin beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, apostolski nuncij u Beogradu nadbiskup Luciano Suriani, svi biskupi s područja Republike Srbije, kao i biskupi iz Banje Luke i Đakova. Okupljenima na spomen-slavlju dobrodošlicu je izrazio nadbiskup Hočevar, objavljeno je na mrežnim stranicama Beogradske nadbiskupije.

Kardinal Schönborn na početku propovijedi izrazio je radost što kao bečki nadbiskup na stotu obljetnicu mira služi misu baš u Beogradu. U nastavku je podsjetio da nas Gospodin uči da će nebo i zemlja proći, ali njegove riječi neće. Prošli su nacionalizmi, nacionalsocijalizam, kao i komunizam, i sve ostale političke iskvarenosti ali je riječ Gospodnja ostala. Isus svakom od nas daje zlatno pravilo da sve što želimo da nama učine i činimo, istaknuvši pritom suosjećanje kao model i cilj kršćanskoga života. To je jezik koji rat nije uništio, a na nama je da ga obnavljamo, poručio je kardinal Schönborn.

„Srpski vojnik koji je poginuo u ratu imao je majku, i austrijski i mađarski imali su majku. Sve tri nisu bile Srpkinja, Austrijanka i Mađarica, sve tri bile su majka. Da su majke vodile politiku, rata ne bi bilo. Isus nam je rekao da svi imamo jednog Oca i da smo svi braća. Svi vojnici bili su djeca Božja. Ako je Bog s nama, tko će protiv nas? Bog nam je u svome sinu Isusu Kristu dao spasenje i to spasenje je za sve narode, nacije i kulture. Imajmo suosjećanja i ljubavi, budimo braća i da rata više nikada ne bude!” zaključio je propovijed kardinal Schönborn.

Misno slavlje animirala su djeca iz Njemačke škole u Beogradu i Muški ekumenski kor. Na misi su se okupili veleposlanici Austrije, Mađarske, Francuske, Hrvatske i Velike Britanije, kao i pripadnici gardi vojski Austrije i Mađarske, a nazočni su bili i ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i vikarni episkop remezijanski Srpske pravoslavne Crkve Stefan.

Nakon mise kardinal Schönborn održao je konferenciju za novinare i istaknuo važnost svečanosti kojom je obilježena 100. obljetnica završetka Prvoga svjetskog rata, koja ima simbolično značenje, ali i pokazuje kako jedni drugima pružamo ruku pomirenja. „Moramo gledati naprijed”, poručio je bečki nadbiskup, istaknuvši da je Katolička Crkva uvijek snažno podržavala put pomirenja i jedinstva u Europi koja ima toliko različitih naroda, kultura i religija. Podsjetio je da je nakon II. svjetskog rata bilo velikih zalaganja da bi se našao zajednički put naroda u Europi, kontinentu pomirenja. Istaknuo je da je u Europi neophodno napisati zajedničku riječ o zajedničkoj povijesti, te da u naučnom projektu koji je pokrenut zajedno rade povjesničari iz Srbije, Hrvatske, BiH i Austrije.

Kardinal Schönborn napomenuo je da je vrlo rado Austrijanac, ali je vrlo rado i Europljanin. „To ne mora biti jedno protiv drugog”, poručio je, ponovno istaknuvši neophodnost uspostavljanja zajedničke platforme vrednota na čemu se mukotrpno radi već desetljećima. „Zajedno se možemo suočiti s poteškoćama i tako ih zajednički i nadići”, rekao je kardinal, napomenuvši da je za njega kršćanska vjera jača veza nego njegova nacionalna pripadnost. Kao Austrijanac zabrinut je zbog nacionalizma, ali ne i zbog patriotizma. „Vjerujem da svatko od nas treba domovinu i materinji jezik. Mi u Europi imamo jako puno različitosti, ali i jako puno zajedničkog. Na tome se treba raditi”, zaključio je bečki nadbiskup.

Ministar Dačić novinarima je rekao da mu je velika čast što je na poziv beogradskog nadbiskupa zajednički obilježena 100. obljetnica završetka I. svjetskog rata, te se podsjetilo da im je zajednički put – put razumijevanja i praštanja. Istaknuo je da je Vatikan i do sada u pogledu zabrinutosti za sudbinu kršćanskoga duhovnog i kulturnog nasljeđa na Kosovu i Metohiji pokazao primjerenu odgovornost i podršku Srpskoj pravoslavnoj Crkvi. Kazavši kako je Srbija tijekom I. svjetskog rata izgubila gotovo trećinu ukupnog stanovništva, Dačić je poručio: „Potpisivanje primirja 11. studenoga 1918. godine svijet je dočekao siromašniji za više od 15 milijuna mrtvih vojnika i civila. Ovom svečanom liturgijom danas odajemo im počast i slavimo mir i pomirenje među narodima za koje su oni dali svoje živote.”

Nadbiskup Hočevar i kardinal Schönborn pomolili su se za sve žrtve I. svjetskoga rata i na Novom groblju, gdje je pokopano i 640 austrougarskih vojnika – 320 austrijskih i 320 mađarskih, koji su 1914. i 1915. poginuli u borbama za Beograd. Obnovljenu grobljansku kapelu nadbiskup Hočevar blagoslovio je 7. studenoga prošle godine.