Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen sv. Anđele Merici u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Spomen sv. Anđele Merici svečano je proslavljen u petak 27. siječnja u Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu u kojoj 66 godina djeluju uršulinke, čiju je Družbu osnovala upravo sv. Anđela 1535. godine.

Svečano večernje misno slavlje predvodio je domaći župni vikar vlč. Marko Obradović, a suslavio je ravnatelj Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića fra Ivan Crnković. Posluživao je đakon Antonio Pekić.

Ocrtavajući život i djelo sv. Anđele, vlč. Obradović u prigodnoj je homiliji naglasio kako je ta sveta žena bila žena molitve − zahvaćena ljubavlju prema Kristu, prožeta franjevačkom duhovnošću, žena srca − otvorena za društvene probleme koje je s drugim laicima nastojala iscjeljivati.

„Dva glavna stupa identiteta sv. Anđele bila su živjeti svoje poslanje kao redovnica i očuvati svoje sestre od ovoga svijeta. Otuda su nastali mnogi njezini duhovni spisi kao upute i ohrabrenje za djevojke baš kao što je to mnogim zajednicama činio i sv. Pavao“, rekao je vlč. Obradović.

Zahvalio je Gospodinu što je po sv. Anđeli u tu župu doveo prije 66 godina uršulinke koje su sa sobom donijele i pobožnost Gospi Brze Pomoći te zajednicu Anđeline prijateljice, pridružene članove uršulinke, koje u župi djeluju 10. godinu. Zaključio je da primjeri svetaca uvijek ohrabruju i posvješćuju Božju blizinu te sve nazočne stavio pod zaštitu sv. Anđele Merici.

Liturgijsko pjevanje predvodio je veliki župni zbor pod ravnanjem s. Cecilije Kolarić. Uz domaće sestre uršulinke na misi su sudjelovale Anđeline prijateljice i prijatelji koji su toga dana proslavili i obljetnicu svoga djelovanja. Zajednica je u župi osnovana 2013. godine, a broji 40-ak članova.

Slavlje su nastavili uz okrjepu, a uršulinke su svakoga nazočnog darivale medaljicom s likom sv. Anđele i sličicom s njezinom molitvom.

Župljani su se za ovaj blagdan pripremali devetnicom koju su predvodili domaći župnik Anđelko Cindori i župni vikar Obradović.