Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomendan sv. Antuna Opata proslavljen u župi Gornja Močila–Sijekovac

Gornja Močila (IKA)

Spomendan sv. Antuna Opata i prva pričest svečano su proslavljeni u srijedu 17. siječnja 2024. u Župi sv. Antuna Padovanskog u Gornjim Močilima–Sijekovcu u Bosanskoj Posavini.

Misu je predslavio župnik slavonskobrodske Župe Duha Svetoga Krešimir Čutura. Uz domaćeg župnika Ivana Tolja suslavili su derventski dekan fra Ivan Marić, doborski dekan preč. Ilija Orkić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić, plehanski gvardijan fra Anto Tomas, te svećenici iz okolnice: mons. Pero Zeba, povratnik u Bijelo Brdo, vlč. Pavo Brajnović, vlč. Ante Perić i vlč. Antonio Čutura.

Predslavitelj Čutura je u homiliji pojasnio zašto su kršćani štujući svece pozvani nasljedovati ih u konkretnom življenju.

„Sveci koje štujemo, kojima se molimo, obavljamo devetnice, kojima hodočastimo, možda bi nam rekli da tu gdje sada živimo, živimo po zakonima evanđelja. Trebamo aktualizirati evanđelje do te mjere da budemo spremni dovesti sebe u pitanje, svoje stavove, svoju istinu. Možda bi nam sv. Antun pustinjak rekao: ‚Obnovi istinoljubivost u sebi, odreci se svoje unutarnje želje da bude po tvome, obnovi u sebi poštovanje prema drugome, proširi svoje vidike.‘ Dopustimo stoga Bogu da u nama obnavlja darove Duha Svetoga, razvijajmo unutarnju stabilnost. Potrebna nam je pouka o pravednosti. Pozvani smo biti zahvalni Bogu i ljudima. Nedostaje nam discipline…“, rekao je uz ostalo vlč. Čutura.

Posvjestivši da su to sveci ozbiljno shvaćali i tako živjeli naglasio je da oni svjedoče da se može biti Božji, doći do neba živeći evanđelje pod Božjim vodstvom.

„Dok molimo zagovor sv. Antuna ohrabrimo se već danas početi živjeti novi, odgovoran, pravedan, realan, normalan ljudski blagoslovljen život“, zaključio je vlč. Čutura.

Za pusti, ratom porušeni posavski kraj slavlje je bilo značajnije jer je su tom prilikom dvije djevojčice koje žive u susjednom Slavonskom Brodu, ali su im roditelji iz toga kraja, primile prvu pričest.

Svoju zahvalu i molitvu Isusu za taj sveti čin prvopričesnice su izrekle u Sveopćoj molitvi, te na kraju mise pjesmom „Mi želimo uzdić Isusa!“

Pjevanje su predvodili vlč. Jakov Kajinić i Robert Čabraja, otac jedne od prvopričesnica.

Još od 1936. godine kada je u tom dijelu Bosanske Posavine sagrađena prva kapelica sv. Antuna pripadnici raznih vjeroispovijesti hodočastili su za njegov spomendan. To je bio jedan od razloga da je 1981. osnovana Župa sv. Antuna Padovanskog koji je dobio ime po svetom eremitu. Kako je u Domovinskom ratu stara kapelica srušena, vjernici su 2004. sagradili novu, moderniju, i od tada svake godine ponovno svečano slave spomendan sv. Antuna Opata.