Budi dio naše mreže
Izbornik

Sv. Nikola pohodio djecu u vojvođanskim župama

Sot/Šid/Ljuba (IKA/TU)

U vojvođanskim župama Sotu, Šidu i Ljubi u nedjelju 6. prosinca proslavljen je spomendan sv. Nikole biskupa.

Spomendan sv. Nikole župljanima Župe sv. Katarine u Sotu ukrasila su djeca koja su imala spremne pjesmice za svoga omiljenog sveca. Od njega su na dar dobila ručno izrađenu slike Svete obitelji i sapun za ruke, jer je važno voditi računa o higijeni za vrijeme epidemije. Krampus ih je pak zastrašio i donio šibe za zločestu djecu. Kako su svi ponekad zločesti, sv. Nikola je podijelio šibe svoj djeci.

Župnik Nikica Bošnjaković svake godine slavi rođendan i imendan na spomendan sv. Nikole, ali zbog posebnih mjera ove godine proslava je izostala. To nije spriječilo župljane da mu od srca donesu poklone pred oltar. Svi, puni Duha Svetoga, s velikim pouzdanjem u Isusa, okupili su se na svetoj misi proslavivši ovaj divan dan. Sot živi i u doba korone, dokaz za to su djeca okupljena oko svoga župnika.

Sveti Nikola u Sotu / Foto: Slavica Živković

Sveti Nikola u Sotu / Foto: Slavica Živković

Sveti Nikola u Sotu / Foto: Slavica Živković

U Šidu je sv. Nikola pohodio mališane na večernjoj misi koju je predslavio župnik vlč. Nikica Bošnjaković. U propovijedi je podsjetio djecu da je glavna vrlina sveca kojega slavimo darežljivost, te da i oni trebaju slijediti njegov primjer.

Na kraju slavlja, prije sv. Nikole istrčao je krampus s naramkom šiba i pokušao uplašiti djecu, ali nije u tome uspio. Zatim je došao sv. Nikola, kojega je dvoje djece pozdravilo recitacijama. Svetac je pozvao svu djecu, koje je u crkvi bilo više nego inače, da dođu po darove. Svatko je dobio paketić iz Nikoline vreće, ali i jednu šibu za podsjetnik da bude dobar i sljedeće godine.

Sveti Nikola u Šidu / Foto: Tijana Kovačević

Sveti Nikola u Šidu / Foto: Tijana Kovačević

U crkvi sv. Ilije proroka u Ljubi na 2. nedjelju došašća djeca i mladi okupili su se da bi na vjernički način obilježili dan njima dragoga sveca, sv. Nikole.

Euharistiju je predslavio župnik iz Srijemske Mitrovice mons. Eduard Španović, koji je ujedno upravitelj zajednice u tom srijemskom selu.

Ta mala župna zajednica redovito sudjeluje na misama u lijepom broju, kako odrasli tako i djeca i mladi, te je veoma aktivna u organizaciji crkvenog i liturgijskog života.

Mons. Eduard je u homiliji rekao da se „cijela crkva nalazi u vremenu priprave za Božić. Stoga je advent, kao vrijeme priprave, velika mogućnost i prilika za ispravljanje krivih putova. Kako nam poručuje današnja Božja Riječ – popunimo doline i uklonimo brda svoga duhovnoga života, kako bi Gospodin mogao doći bez poteškoća.“

„Danas nam na lijep način progovara primjer života svetoga Nikole, biskupa. On je živio i svjedočio vidljivu i konkretnu ljubav prema Bogu i bližnjemu. To je ljubav koja nije ostala samo na riječima i emocijama, nego ljubav koja se darivala i žrtvovala“, poručio je mons. Španović.

Na koncu slavlja djeca i mladi primili su posebni blagoslov, zagovorom svetog Nikole, a sveti Nikola ih nije zaboravio, nego ih je darivao prigodnim darovima.

Sveti Nikola u Ljubi / Foto: Kristijan Senešin