Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomendan svete Majke Terezije svečano proslavljen u njezinoj rodnoj župi u Skoplju

Skoplje (IKA)

Skopski biskup i strumićko-skopski eparh Kiro Stojanov predslavio je na blagdan sv. Majke Terezije, u utorak 5. rujna 2023., svečanu misu u katedrali Presvetog Srca Isusova u Skoplju, u njezinoj rodnoj župi, a na kraju svečanosti uslijedila je procesija s ikonom skopske svetice i njenim relikvijama.

S biskupom Stojanovom misu su koncelebrirali katedralni župnik o. Vinko Maslać, ravnatelj makedonskog Caritasa, rektor svetišta Paljurci i dekan eparhiskog dekanata o. Zoran I. Stojanov i biskupski kancelar o. Marjan Ristov, u nazočnosti brojnih vjernika i redovničkih zajednica koje djeluju u Makedoniji.

Biskup Stojanov u propovijedi je govorio o pojmu svetosti i kršćanskom pozivu na svetost, istaknuvši kako je samo Bog svet, ako pod pojmom svetosti podrazumijevamo apsolutno savršeno biće te je dodao kako Isusovo utjelovljenje i život Bogočovjeka približava nam tu svetost, koja nas pak poziva da budemo savršeni kao što je savršen Otac naš nebeski.

U nastavku je biskup Stojanov, citirajući dijelove Evanđelja, istaknuo Isusov poziv na nasljedovanje te rekao: „I tako bismo mogli nabrojati mnoge dijelove Evanđelja gdje pojam svetosti zapravo poziva na nasljedovanje Isusa u njegovoj dobroti, savršenosti, krotkosti, poniznosti, istini, jednostavno uzeti primjer iz Isusova života, djelovanja i djela”. Dodao je da se u Isusu utjelovljuje Božja svetost i približava nam se kako bismo je mogli nasljedovati. Ono što ne smijemo zaboraviti jest da je to moguće snagom Duha Svetoga.

Biskup Stojanov istaknuo je kako u Evanđelju primjećujemo istinsku Božju ljubav – koja je i čovjekoljublje – te je objasnio na temelju Svetog pisma da se zapravo radi o pojmu svetosti koja se očituje i u ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Osvrnuvši se na svetu Majku Tereziju, rekao je: „Pogledajte našu sveticu, čiji spomendan danas svečano slavimo, svetu Majku Tereziju. U vrijeme kada se na globalnoj razini pojavljuje siromaštvo, čak do istrebljenja, i pojava neopravdanog bogaćenja rijetkih, pojavila se jedna Skopljanka koja je odlično razumjela znak vremena i Isusove riječi s križa: ‘Žedan sam’. Kako bi utažila Isusovu žeđ, prihvatila je poruku Evanđelja po Mateju: ‘Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni’. Majka Terezija je shvatila da se Isus utjelovio u Mariji, da se utjelovljuje u Euharistiji i da je prisutan u malenima i patnicima”.

Govoreći o njezinoj djelotvornoj ljubavi prema siromasima, biskup Stojanov napomenuo je kako je „Majka Terezija počela mijenjati svijet, a to još uvijek traje, te je svima pokazala što znači imati univerzalnu ljubav, bezuvjetnu ljubav prema svima u potrebi, bez razlike je li netko kršćanin ili pripadnik druge vjere, je li Indijac, Makedonac, Albanac… A to je rezultat njezina domaćeg kršćanskog odgoja i raznolikosti domovine u kojoj je Majka Tereza odrasla. Majka Terezija nije dijelila ljubav, nego ju je umnožavala, a tajna njezine svetosti je u molitvi, i to molitvi u tišini, gdje je razgovarala sa žednim Kristom, odakle je crpila snagu za služenje Kristu, odnosno najsiromašnijima među siromašnima”, rekao je skopski biskup.

Biskup Stojanov završio je propovijed riječima: „Njezina je karizma obilježila 20. stoljeće i pokazala je novom tisućljeću što je svetost: činiti dobro Kristu po malenima. Koja je današnja poruka nama? To su Isusove riječi: ‘Idi pa i ti čini tako!’ (Lk 10, 37)”.