Budi dio naše mreže
Izbornik

Spuštanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale predviđeno u petak između 10 i 14 sati

Zagreb (IKA)

Dio sjevernog toranja zagrebačke katedrale koji je ostao visjeti nakon potresa 22. ožujka trebao bi biti spušten sutra u petak 17. travnja između 10 i 14 sati, a na tehničku izvedbu utjecat će jačina vjetra i vremenske prilike, izvijestila je press služba Odbora za obnovu zagrebačke katedrale.

Uoči i za vrijeme intervencije vrijedit će posebna pravila kretanja i zabrana zadržavanja u radijusu 120 metara od same katedrale te će kretanje prolaznika biti potpuno onemogućeno već od 8 sati. Mediji su pozvani da se pridržavaju službenih uputstava MUP-a vezanih uz sigurnost te da poštuju preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o držanju razmaka između osoba.  Automobilima neće biti omogućen pristup niti parkiranje na Kaptolu. “U slučaju promjene termina ili novih odluka vezanih uz intervenciju obavijestit ćemo Vas na vrijeme”, priopćila je press služba Odbora za obnovu katedrale.

Podsjetimo, nakon potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka i potvrđenih znatnih oštećenja na katedrali, u izvješću projektanta obnove katedrale i nadzornog inženjera Damira Foretića objavljeno je kako je stručna komisija jednoglasno odlučila da “treba ukloniti dio sjevernog zvonika budući da prijeti urušavanjem i to na stranu katedrale.” Za skidanje kompletnog dijela zvonika koji teži oko 30 tona montirana je dizalica koja ima krak od 120 m i može podići tu težinu te su angažirani mineri i alpinisti.