Budi dio naše mreže
Izbornik

Središnje ekumensko bogoslužje Požeške biskupije u Daruvaru

Daruvar (IKA)

U prigodi Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru 19. siječnja održano je središnje ekumensko bogoslužje Požeške biskupije. Predvodio ga je požeški biskup Antun Škvorčević, a uz njega su bili izaslanik spriječenog slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka daruvarski paroh o. Đorđe Ostojić te Predrag Gazibara, evangelički župnik iz Velikih Zdenaca koji vodi pastoralnu brigu o evangeličkim vjernicima i u daruvarskom kraju.

Na slavlju su sudjelovali članovi požeškoga Stolnog kaptola na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem, svećenici Pakračkog dekanata, predvođeni dekanom Jozom Zorićem i domaćinom daruvarskim župnikom Antom Ivićem te đakoni.

Biskup je u pozdravu čestitao pravoslavnima blagdan Bogojavljenja i među ostalim rekao: „Ovo slavlje na svoj način nastavak je susreta katoličkih biskupa i svih episkopa Srpske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj, održanom prije dva dana u Požegi, kada su posvjedočili zajedničku vjeru u uskrslog Gospodina te se u svojoj Izjavi snažno zauzeli za praštanje i pomirenje usred još uvijek neizliječenih rana prošlosti. Želio bih i u ovoj prigodi zahvaliti episkopima i biskupima za taj proročki čin. Napose zahvaljujem slavonskom episkopu Jovanu za uporno i neumorno nastojanje oko izgradnje onoga što je razoreno u međuljudskim i kršćanskim odnosima na ovim našim prostorima, po kojem dobiva smisao i obnova onoga što je materijalno porušeno“.

U homiliji biskup je podsjetio na smisao molitve za jedinstvo kršćana te je kazao: „Svi osjećamo veliku nemoć pred navalom zla i mržnje, koja je podijelila i Isusovu Crkvu. Uvjerava nas sv. Pavao da ‘Duh potpomaže našu nemoć’ (Rim 8,26), a sam Isus nas u današnjem evanđelju podsjeća da se njegovo poslanje – a zatim i naše koje smo primili u svetom krštenju – ostvaruje u snazi Duha Svetoga. Zato želimo danas moliti njegovu moć ljubavi koja najsnažnije liječi, obnavlja i gradi. Želimo se odreći svojih uskogrudnih i pokatkad sebičnih nakana, kako bi u našim Crkvama jasnije sjalo svjetlo Duha Svetoga u kojem jedni druge prepoznajemo kao Božje sinove i kćeri, braću i sestre za koje je Otac dao Sina svoga na križ“.

Biskup se na temelju naviještenih biblijskih čitanja osvrnuo na misao vodilju ovogodišnje Svjetske molitvene osmine preuzetu iz Knjige ponovljenog zakona te glasi „Teži za samom pravdom“ (Pnz 16,20). „Nakon što je sveti pisac potaknuo židovsku zajednicu da slavi pojedine blagdane, spomene djela Božjih ostvarenih za svoj narod, predstavlja pravdu i pravednost kao temelj njegova društvenog života. Pravda ima različite dimenzije i značenja, ali je najizazovniji njezin teološki smisao. Naime, čovjek je Božje stvorenje i zato je on njegovo vlasništvo. Kad se on udalji od Boga, stvara stanje najveće nepravde, jer je oduzeo Bogu ono što je njegovo. To napose vrijedi za naše Crkve. Kad mjerilo njihova ponašanja postane bilo koji nacionalni, politički ili kakav drugi interes, događa se nepravda, Bog postaje među nama gubitnik, a još veći gubitnici svi mi, jer nema života ondje gdje Bog nije prvi i najvažniji. Što više budemo Kristovi u našim zajednicama, to ćemo više biti međusobno jedno. Neka i ova molitva bude naše iskreno očitovanje Gospodinu koliko želimo biti njegovi, davati mu prvenstvo u našim međusobnim odnosima, da budemo u njemu jedno kao što je on u Ocu i Otac u njemu. Tu svoju vjeru i nadu, povjeravamo Božanskoj Trojici, kojoj neka je čast i slava sada i u sve vjekove“, zaključio je biskup.

 

Pri kraju bogoslužja prigodnu riječ uputili su ekumenski uzvanici. Paroh Ostojić prenio je pozdrave slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka kazavši kako je on želio biti na ovome slavlju, ali zbog zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti. Rekao je da ovogodišnje geslo ekumenske molitvene osmine govori o pravdi, „a što smo sličniji Kristu, kako je spomenuo biskup, bit ćemo pravedniji i pravda će snažnije ulaziti u naše živote“. Potiče nas sv. Pavao da se ne suobličavamo ovome svijetu, nego da ga preobražavamo Kristom. Kao kršćani dužni smo Božju pravdu, koja se ostvarila u Isusu Kristu svjedočiti pred svijetom, prema sebi i svojim bližnjima, prema onima koje volimo, ali i onima koje ne volimo, rekao je paroh. Spomenuo je i zajedničku Izjavu episkopa Srpske pravoslavne Crkve i katoličkih biskupa s nedavnoga susreta u Požegi, rekavši „da nas oni pozivaju na praštanje i pomirenje, ali istodobno i na ostvarenje pravde, kako one Božje, tako i one zemaljske, kako bi rane prouzrokovane suobličavanjem ovome svijetu zacijelile“. Spomenuo je da pravoslavni vjernici ovaj dan slave Bogojavljenje, koje je blagdan svjetla te je poželio svima da ih Krist Gospodin obasja svojim svjetlom.

Pastor Gazibara prenio je pozdrave evangeličkog biskupa Branka Berića. Spomenuo je kako je ovogodišnja molitvena osmina utemeljenja na svetopisamskom tekstu koji govori o pravdi te se zapitao ima li pravde u današnjem svijetu. Rekao je kako narod često govori da je pravda spora, ali dostižna te se čovjek s pravom pita je li opravdano težiti za ovozemaljskom pravdom ili je treba tražiti u nekim višim sferama, onima Božjim. Podsjetio je na svoj boravak u Finskoj koja ima uređen pravosudni sustav u kojem sudski procesi završavaju vrlo brzo te je kriminal i korupcija na vrlo niskoj razini. Ustvrdio je kako zemaljska pravda, koliko god bila uređena, ne može dati konačan odgovor koji daje samo Bog u svome Sinu Isusu Kristu, koji je uzeo obličje grešnoga tijela i postao čovjekom. Zahvalio je na molitvenom susretu, istaknuvši da je vrijeme koje provedemo s drugima u zajedništvu s Bogom dragocjeno, jer se“ u njemu međusobno povezujemo kao braća i sestre u Kristu“.

Pri koncu bogoslužja biskup je uputio zahvalu vjernicima i svećenicima, zamolivši o. Ostojića da prenese pozdrave slavonskom episkopu Jovanu. a pastora Gazibaru da prenese pozdrave evangeličkom biskupu Beriću kao i vjernicima svoje zajednice.