Budi dio naše mreže
Izbornik

Središnje euharistijsko slavlje Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH

Bugojno (IKA/KTA)

Središnja euharistija u povodu akcije Hrvatskog Caritasa „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 2022.“ bit će slavljena na treću korizmenu nedjelju, Nedjelju solidarnosti, 20. ožujka u 10 sati u župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Misno slavlje predvodit će vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić, a propovijedat će predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš.

Ta misa vrhunac je Tjedna solidarnosti koji Crkva u Republici Hrvatskoj, kroz akciju koju je povjerila Hrvatskom Caritasu, od 2007. godine organizira i provodi u suradnji s Caritasom Bosne i Hercegovine. Cilj akcije je duhovno povezivanje, te pomoć najpotrebnijima i najugroženijima kroz strukturalnu i projektnu pomoć Caritasu u Bosni i Hercegovini: Caritas Bosne i Hercegovine, Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, Caritas biskupija Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske i Caritas Banjolučke biskupije.

Članovi HBK i BK BiH su na svome zajedničkom zasjedanju u Mostaru, 15. veljače 2022., u zajedničkoj izjavi kazali da su upoznati „i s akcijom Hrvatskog Caritasa pod naslovom Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini i prošlogodišnjom potporom Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini kroz projekte Caritasa u Bosni i Hercegovini…“

S obzirom na ovogodišnji Tjedan solidarnosti izjavili su: „…U pripremi je izrada promotivnih, animacijskih i liturgijskih materijala za 2022. godinu. Središnje Misno slavlje uz izravan radiotelevizijski prijenos bit će u nedjelju, 20. ožujka 2022. u župnoj crkvi u Bugojnu. Izražena je zahvalnost svima koji sudjeluju u ovom izrazu solidarnosti i kršćanske ljubavi Crkve i ljudi iz Republike Hrvatske prema Crkvi i ljudima u potrebi u Bosni i Hercegovinu. Potaknuli su sve da se uključe i u ovogodišnju akciju Hrvatskog Caritasa.“

Treća korizmena nedjelja u BiH

I nad/biskupi Biskupske konferencije BiH, na svome 65. redovitom zasjedanju u Sarajevu, od 4. do 5. studenog 2015., odlučili su da 3. korizmena nedjelja bude Nedjelja solidarnosti u Bosni i Hercegovini uz prikupljanje kolekte solidarnosti za siromašne župne zajednice u Bosni i Hercegovini. I na taj način se pokazuje i ostvaruje konkretno karitativno zajedništvo djelovanja Crkve u Hrvata, kroz dvije odvojene karitativne akcije, kako u tuzemstvu tako i u inozemstvu.

Misno slavlje prenosit će Hrvatska radiotelevizija, a prijenos će preuzeti Hrvatski katolički radio.