Budi dio naše mreže
Izbornik

Srpski patrijarh Porfirije pozitivan na COVID-19

Beograd (IKA)

Srpska pravoslavna Crkva (SPC) priopćila je da je patrijarh Porfirije Perić u utorak 11. siječnja bio pozitivan na testu na virus SARS-CoV-2 te se u skladu s protokolom nalazi na kućnom liječenju.

Srpski patrijarh, navodi se u priopćenju, ima vrlo blage simptome virusne infekcije COVID-19 te mu je – uz poštivanje važećih epidemioloških mjera – propisana odgovarajuća terapija.
Poglavar SPC-a je putem elektroničkih komunikacija u stalnom kontaktu sa suradnicima i potpuno neometano obavlja administrativne poslove te, kako se dodaje u priopćenju SPC-a, ne prestaje u molitvama podržavati liječnike i medicinsko osoblje u njihovom radu, a posebno moli za ozdravljenje svih pogođenih epidemijom koronavirusa.

Informativna služba Srpske pravoslavne Crkve dodaje na kraju priopćenja da patrijarh izražava žaljenje što su sve manifestacije u kojima je trebao sudjelovati poglavar SPC-a odgođene do daljnjega.

Inače, Hina u utorak 11. siječnja navodi da se srpski patrijarh Porfirije posljednji put pojavio u javnosti 9. siječnja kada je u Sabornoj crkvi Hrista Spasitelja u Banjoj Luci održao liturgiju u povodu krsne slave koju obilježava bosanskohercegovački entitet Republika Srpska. Večer prije liturgije, patrijarh Porfirije govorio je na svečanoj akademiji u povodu 30. obljetnice od proglašenja Republike Srpske. Prethodno je srpski patrijarh Porfirije s čelnicima Srpskog narodnog vijeća (SNV) u četvrtak 6. siječnja nazočio obilježavanju pravoslavnog Božića u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji “Katarina Kantakuzina Branković” u Zagrebu.