Budi dio naše mreže
Izbornik

Stanje i aktivnosti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Zagreb (IKA)

Nakon obilaska stručnih službi nakon potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka utvrđeno je da su obnovljene zgrade kao i nova zgrada na Kampusu HKS-a, u kojima se odvija nastava, bez težih i značajnijih oštećenja, dok su stare, neobnovljene zgrade jako oštećene i njima će biti potrebna temeljita obnova.

Predavaonice i uredi su sigurni i u njima će se, nakon ponovne uspostave redovitog rada Sveučilišta, predavanja i rad moći odmah održavati. Bogu zahvalni na tome, u svojoj molitvi i brizi na poseban način nosimo sve naše djelatnike i studente koji su ostalih bez svojih domova i pogođeni su potresom.

„Kao sveučilišnu zajednicu jako nas je pogodilo stradanje našeg glavnog grada Zagreba i njegove okolice, posebno činjenica da su mnogi ljudi ostali bez svojih domova. Ispunjeni smo tugom i suosjećanjem ne samo zbog obitelji koje su izgubile svoje domove nego i zbog ogromne duhovne, kulturne štete na crkvenoj i kulturnoj baštini. Svima nam je teško vidjeti zagrebačku prvostolnicu toliko oštećenu i u molitvi posebice nosimo našeg Velikog kancelara kardinala Josipa Bozanića i cijelu zagrebačku Crkvu. Zahvalni Bogu na spašenim životima, danas smo posebice molili za preminulu Anamariju i za sve pogođene potresom. Među pogođenima su i mnogi naši djelatnici i studenti. Njima smo posebno blizu svojom molitvom i pomoći. U svim ovim nevoljama, naš je sveučilišni Kampus u dijelu, u kojem je obnovljen, gotovo neoštećen i čeka svoje studente. Svoju molitvenu solidarnost i blizinu izrazili su predstavnici katoličkih sveučilišta i institucija poput Nanovic Instituta Sveučilišta Notre Dame iz Sjedinjenih Američkih Država i Renovabisa iz Njemačke. Molimo Gospodina da nam svima podari snage da iz svih ovih tragedija izađemo ponizni i s još više nade i ljubavi prionemo obnovi Crkve i Domovine“, rekao je rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Nakon što se već četvrti tjedan održava nastava na daljinu, održana je nastava na 95 posto predmeta prema redovitom rasporedu nastave. Prorektorica i pročelnici Odjela izvijestili su da su studenti prisustvovali u velikom broju te da su predmetni nastavnici izuzetno zadovoljni njihovim sudjelovanjem i zalaganjem.

Rad Uprave, sveučilišnih nastavnika i administracije također se u cijelosti odvija na daljinu, čime Sveučilište pokazuje da se ponaša i postupa odgovorno prema krizi prouzročenoj virusom SARS-CoV 2. Na daljinu se redovito održavaju sastanci i sav se rad u novim okolnostima odvija od kuće, slijedeći smjernice mjerodavnih vlasti i Ministarstva znanosti i obrazovanja, ističu s HKS-a.

Od svetkovine svetog Josipa, 19. ožujka, iz Sveučilišne kapelice svakodnevno se u 12 sati prenosi misa koju se može pratiti na YouTube kanalu sveučilišta, kao i putem portala dnevno.hr, Radio Marije i Varaždinske televizije. U Vazmenom trodnevlju slavlja će biti prema sljedećem rasporedu: na Veliki četvrtak u 17 sati, na Veliki petak u 15 sati, Vazmeno bdjenje na Veliku subotu u 20 sati, a na Uskrs je misa u 11 sati.

HKS u molitve preporuča svoga dobročinitelja Marka Franovića iz Australije koji je u teškom zdravstvenom stanju zbog zaraze s koronavirusom. Zahvaljujući njegovoj dobroti osnovan je stipendijski fond „Marko Franović” za studente HKS-a, a i financijski je podupirao mnoge druge za Sveučilište važne projekte.

Studenti Odjela za psihologiju okupljeni u pjevački zbor PSIHOZBOR snimili su video i pjesmu Lean on Me #hkszajednosmojaci kojim su svima poslali poruku: „U ova izazovna vremena, kada vlada nesigurnost i zabrinutost, želimo vas podsjetiti da smo jači od straha otporniji od bolesti, u vjeri nepobjedivi!” Odgovorni, kreativni i talentirani spot su snimili u svojim domovima jer je važno #ostatidoma.

Time su svrnuli pozornost javnosti i na svoje profesore liječnike i medicinske sestre i tehničare, studentice i studente s Odjela za sestrinstvo, koji predano i strpljivo rade u bolnicama, domovima zdravlja i drugim zdravstvenim i socijalnim ustanovama. „Na sve smo njih ponosni, pratimo ih molitvom, a posebno se ponosimo našom profesoricom Alemkom Markotić, ravnateljicom Klinike za Infektivne bolesti Fran Mihaljević, poručuju s HKS-a.

Shodno novonastalim okolnostima sva događanja na Hrvatskom katoličkom sveučilištu su odgođena. No, vrlo su aktivni na svojoj mrežnoj stranici www.unicath.hr, Facebook i Instagram profilu pa sve pozivaju da ih prate na tim kanalima gdje su vidljive i dostupne sve obavijesti o radu Sveučilišta.

Ključne riječi:
hks nakon potresa korona