Budi dio naše mreže
Izbornik

Svećenicima Subotičke biskupije predstavljena enciklika „Fratelli tutti“

Subotica (IKA)

Svećenstvo Subotičke biskupije, slijedeći ideju preminulog biskupa Slavka Večerina, ovogodišnje jesenske korone iskoristilo je da zajednički razmatra i traži način primjene poruka sadržanih u enciklici pape Frenje „Fratelli tutti“.

U svakom od 12 dekanata biskupije, na hrvatskom i mađarskom jeziku prof. dr. fra Karlo Harmath, OFM, predstojnik franjevačke kuće u Novom Sadu održao je nagovor u kojem se, zbog kratkoće vremena, od osam poglavlja zaustavio na uvodnom dijelu i na prvom poglavlju.

Predavač je istaknuo da svaki svećenik može i treba nositi na sebi miomiris evanđelja. Govorio je o obilježjima ljubavi, koja nadilazi sve zemljopisne i prostorne prepreke, o biti otvorenoga bratstva koje omogućuje priznavati, cijeniti i ljubiti svaku osobu.

Osvrnuo se na zadivljujuću činjenicu kako je sveti Franjo Asiški, koji je u mnogome inspirator ovog papinog spisa, preporučivao izbjegavanje svakog oblika  agresije i svađe.

Predavač je istaknuo, na temelju papinih riječi i Franjina života, kako svećenici međusobno posebno povezani i kako je svaki svećenik zapravo Božji dar svojem bratu svećeniku. Međusobno su Božji darovi.

Produbio je Papine misli u sveopćoj čežnji čovječanstva za bratstvom, ne samo među ljudima, nego među svim stvorovima, i ukazao na to da i Papa potiče na ostvarivanje velikog sna bratstva u cijelom čovječanstva živeći u skladu sa svima.

Fra Karlo je u drugom dijelu predavanja u nekoliko rečenica sažeo tendencije u današnjem svijetu koje sprječavaju razvoj bratstva među svim ljudima. Među njima identificirao je nedostatak aktivnog zauzimanja za promjene na polju pravde i solidarnosti, širenje globalizacije koja čini ljude bliskima, ali ne i braćom, opasnost od kulturne globalizacije, zanemarivanje unaprjeđenja općeg dobra, ravnodušnost prema svim vrstama rasipništva, pogotovu hrane, stvaranje nove vrste „otpada svijeta“, obmane komunikacije i druge.

Svećenici su zajedničkom molitvom počeli zaključili duhovni nagovor, a više njih je izreklo ideju da se temeljito obradi cijela enciklika na budućim rekolekcijama ili eventualno na duhovnim vježbama.