Budi dio naše mreže
Izbornik

Lode u Kotoru i siječanjska svećenička korona

Kotor (IKA)

Na dana kada se u Kotoru svečanim pohvalama (Lode) proglašava početak svečanosti svetog Tripuna – 27. siječnja, svećenici Kotorske biskupije tradicionalno su se okupili na svoju prvu zajedničku koronu u novoj kalendarskoj godini.

Stoga je i ove godine susret započeo molitvom srednjeg časa u dvorani biskupije. Nakon molitve kotorski biskup Ivan Štironja pozdravio je sve okupljene svećenike, naglasivši duboku simboliku datuma okupljanja i primjer sv. Tripuna, koji je svoj život položio za svjedočanstvo vjere, kao laik i kao mladić, poručivši da ih to treba posebno nadahnjivati i služiti kao svojevrsni ispit savjesti.

Potom je biskup predstavio temu siječanjske korone, papinu encikliku Laudato si’. Biskup je istaknuo važnost tog dokumenta, koji iako je objavljen 2015. godine, i danas često biva kritiziran zbog površnog čitanja i čiji se sadržaj u kritikama često svodi na puku ekologiju, dok zapravo predstavlja vrlo važan učiteljski tekst koji stremi k uspostavljanju dijaloga između razuma i vjere, između ekologije, ekonomije i siromaštva, i pruža priliku za dijalog koji nadilazi međuljudske podijele, te potiče na osvješćivanje vlastite odgovornosti prema stvorenom svijetu, našem zajedničkom domu.

Izlaganje pod nazivom Kristološki aspekti enciklike pape Franje „Laudato si’. O brizi za zajednički dom“ održao je dr. don Dejan Turza, župni upravitelj Sutomora, Brca i Šušanja. Don Dejan je najprije ukratko predstavio svih šest poglavlja enciklike, da bi se u drugom dijelu izlaganja zadržao na njezinim kristološkim aspektima.

Nakon izlaganja, svećenici su s biskupom poveli razgovor o pastoralnim pitanjima, o Sinodalnom hodu kao i o mogućnosti uspostavljanja novih oblika evangelizacije upravo na osnovu spomenute enciklike, o čemu je don Dejan dao nekoliko primjera iz vlastitog pastoralnog iskustva.

Na završetku korone, svećenici su skupa izmolili molitve Za našu zemlju Kršćansku molitvu sa svim stvorenim koje su donesene na kraju enciklike Laudato si’, a potom su zajedno pošli na katedralni trg kako bi sudjelovali u svečanosti Loda.

Točno u podne s balkona kotorske katedrale novoizabrani mali admiral Tomislav Radović, inače kotorski vjeroučenik, izrekao je Lode – svečane pohvale u čast Boga, Presvete Djevice Marije i svetog mučenika Tripuna, zaštitnika grada i biskupije, i time označio početak Tripundanskih svečanosti. Nakon podizanja svečevog stijega, uz pratnju Gradske muzike Kotor koja je svirala Kolo sv. Tripuna, okupljeni su se vjernici uputili u katedralu u kojoj je održana molitva i otpjevan himan pred svečevom relikvijom – Slavnom glavom. Poslije biskupovog blagoslova, vjernici su pojedinačno pristupili relikviji kako bi izrekli svoje molitve i iskazali štovanje.

Ovaj živopisni i jedinstveni običaj i ove je godine privukao veliki broj sudionika domaćih kao i stranih posjetitelja, a nazočili su i predstavnici političkih i društvenih institucija, navodi se u izvješću objavljenom na mrežnoj stranici Kotorske biskupije.