Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u bistričkom Karmelu

Marija Bistrica (IKA)

U Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici u ponedjeljak 10. veljače svečanom je euharistijom proslavljena svetkovina bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika samostanske crkve i samostana, te velikog pastira hrvatskog naroda.

O šezdesetoj obljetnici njegove smrti misno slavlje u bistričkom Karmelu predvodio je župnik župe sv. Nikole u Bistri Tomislav Kralj, a u koncelebraciji mu se pridružio vlč. Antun Motočić.

Kroz jednostavnu i poticajnu propovijed vlč. Kralj istaknuo je nekoliko najznačajnijih Stepinčevih karakteristika i kreposti koje vjernicima ova svetkovina stavlja pred oči. Prva je njegova neizmjerna ljubav prema Bogu, koja je bila temeljna odrednica njegova života. Bl. Alojzije bio je čovjek zaljubljen u Krista, Bog je bio na početku i kraju, ali i u središtu njegova života. Drugo obilježje je njegova odanost Bogu. „Upravo po ovoj odanosti živimo s Bogom, koračamo s njime te njegovom milošću nastojimo činiti sve po Božjem“, rekao je vlč. Kralj. I treće, ujedno ono što su mu najviše zamjerali, bila je njegova odanost Crkvi, odanost Papi, zbog koje je trpio te naposljetku položio i sam svoj život.

Vlč. Kralj pokazao je nadalje pedagošku Stepinčevu ulogu, jer bl. Alojzije „i nas danas uči da nismo nemoćni pred zlom, pred grijehom koji je uzročnik zla“. „Čitav njegov život bio je borba protiv zla, borba protiv svega onoga što ustaje na Boga i čovjeka, a na isti put poziva i nas danas. On je bio čovjek zagledan u Gospodina. I njegov život doista je to pokazivao: zagledan u Gospodina u molitvi, u vodstvu nadbiskupije, u svojim odlukama, u trenutcima osude, u trenutcima patnje i križa, svega onoga što mu je stvaralo poteškoće. I upravo taj njegov pogled prema Gospodinu, prema njegovom Križu, davao mu je snagu. … On i nas potiče da budemo zagledani u Gospodina koji svako zlo može izvesti na dobro“, rekao je vlč. Kralj.

„Temelj Stepinčeve svetosti bila je istina“, istaknuo je vlč. Kralj, te zaključio propovijed potičući vjernike: „Po svetosti ćemo se i mi jednog dana naći s bl. Alojzijem u Nebu. Neka naš život poput njegova bude Božja proslava!“

Na kraju misnog slavlja u čast blaženika blagoslovljeni su bomboni koje su vjernici mogli ponijeti svojim kućama te tako i onima koji su na njihovom životnom putu darivanjem prenijeti dio blagoslova i milosti ove svetkovine.