Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u Buenos Airesu

Buenos Aires (IKA)

U hrvatskom vjerskom središtu “Sv. Nikola Tavelića” u Buenos Airesu, koja je povjerena na upravljanje franjevačkoj zajedninci Provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri u nedjelju 10. veljače svečano je proslavljen spomendan bl. Alojzija Stepinca.

Misu je predvodio je generalni definitor i prokurator franjevačkog Reda i generalni vizitaror Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Dalmacije i Istre dr. fra Ivan Sesar uz koncelebraciju provincijala te Provincije fra Andrije Bilokapića, duhovnog ravnatelja središta fra Josipa Peranića, bivšeg voditelja Misije fra Ivan Gavrana i direktora škole “Cardinal Stepinac” iz Hurlingama fra Jordana Ostojića. Na euharistijskom slavlju nazočili su diplomatski predstavnici veleposlanstva RH u Argentini. Fra Ivan je u propovijedi posebno naglasio misao “Ako te ljudi nepravedno osuđuju, osobito ako se ikada dogodi da budeš optužen za vjernost Kristu, raduj se jer Isus pati s tobom. Kad se pati s Isusom sve postaje puno lakše”. Istaknuo je Stepinca kao simbol sveopćeg hrvatskog stradanja. U tom kontekstu istaknuo je važnost svjedočanstva vjere bl. Alojzija Stepinca i drugih hrvatskih mučenika, kao i Stepinčevo nadahnuće “za nas koji živimo u ovim burnim vremenima današnjice da mognemo poput njih moliti sa Stepincem ‘U tebe se Gospodine uzdam’”.

Poslije mise upriličen je kulturni program uz zajednički objed u središtu za mlade Pico. Bila je to prigoda susresti se i upoznati s hrvatskim vjernicima i njihovim životom i radom. Prije proslave održani su susreti s različitim predstavnicima hrvatskih udruga u Argentini.

Provincijal Bilokapić pozvao je okupljene na daljnje aktivno sudjelovanje u vjerskom i kulturnom životu te naše iseljene zajednice.