Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u selu Škropeti

Škropeti (IKA)

U crkvi bl. Alojzija Stepinca u selu Škropeti, u Župi Motovunski Novaki u Pazinskom dekanatu, svetkovina naslovnika te filijalne crkve proslavljen je svečanom misom poldanicom koju je predvodio preč. Željko Zec, ravnatelja dijecezanskog Caritasa uz koncelebraciju župnika vlč. Rudija Korace.

Na početku homilije propovjednik je potaknuo vjernike na promišljanje o vrijednosti u svjetlu svetkovine blaženika Alojzija Stepinca, „Kao prvi čovjek Crkve u Hrvata u teškim vremenima 20. stoljeća nije se mogao izmaći, jer je bio čovjek u hrvatskom narodu, kojeg je volio, a potom jer je bio čovjek Crkve. Vrlo je dobro vidio koje se zlo čini s početka rata što je zahvatilo i naše krajeve. Nije pokleknuo unatoč podmetanjima. Ovaj čovjek zaslužuje pažnju, poštovanje i trajno razmišljanje nad njegovim postupcima i nad njegovim  životom u našem hrvatskom narodu, u našoj Crkvi, a na njegovom primjeru nadahnjuju se i mnogi drugi“, rekao je propovjednik.

U nastavku homilije osvrnuo se na misna čitanja, osobito na Knjigu mudrosti te istaknuo činjenicu da promišljajući nad tim redcima, „možemo zamisliti kao da kroz njih prolazi sam Stepinac“, te naglasio posljednje riječi „koji su vjerni bit će u ljubavi s njim, jer izabranici njegovi stječu milost i milosrđe“. Pojasnio je kako u očima ljudskim oni nestaju, ali nije zadnja onih koji trpe, kao ni onih radi kojih trpe, već je zadnja Onoga gore i „vjerni će biti u ljubavi s njim“.

Drugo čitanje iz Poslanice Timoteju također pokazuje kako su Pavao i Timotej, a i Stepinac i toliki drugi krenuli za Kristom istim žarom. „Alojzije se nije susprezao prihvatiti progonstvo i mučeništvo, jer se uvijek spominjao Isusovih riječi ‘Oče neka bude volja Tvoja.’ Da, valja nam se prikloniti Božjoj volji, a Krist nam je prvi učitelj. Nema ustezanja, jer Bog je na tvojoj strani. Naš Alojzije, mučenik, svojom ustrajnošću posijao je u svoj narod tu svijest i ojačao vjeru svih nas“ rekao je propovjednik.

„Mi danas nemamo teškoća kakvih je on imao. No, ipak su veliki izazovi pred nama: ostati na strani savjesti, na strani vjere, jer su uvijek prisutne sile koje razbijaju duh Crkve i duh naše vjere. Danas je toliko protivština, napetosti prema obiteljima, prema razumijevanju sustava stvorenog od Boga, prema odgoju i drugim pitanjima, u konačnici i prema životu, bolesnima kojih se danas posebno spominjemo na Dan bolesnika“.

Na kraju homilije je propovjednik u duhu svjedočkog života bl. Alojzija rekao „to je jasna poruka nama da ostanemo čvrsti u savezu koji smo s Bogom sklopili na krštenju i koji živimo kroz druge sakramente kako bi ustrajali u vjeri na život vječni“.