Budi dio naše mreže
Izbornik

Stota obljetnica Služavki Malog Isusa u samostanu Marijin Dom u Vinkovcima

Vinkovci (IKA)

Sestre Služavke Malog Isusa obilježile su na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije 8. rujna, stotu obljetnicu služenja u samostanu Marijin Dom u Vinkovcima.

Nakon okupljanja i obilaska Marijinog Doma, u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice, s početkom u 15:30 održana je svečana akademija pod geslom „Sjaj zvijezde Marijinog Doma“. Program je vodila Zrinka Turalija, a pjevanjem i plesom sudjelovali su sljedeći izvođači: Zbor sestara Služavki Malog Isusa, pod vodstvom s. M. Tihane Strancarić; djeca Dječjeg vrtića Cvjetnjak, Vinkovci; vlč. Mario Brkić te Folklorni ansambl Lisinski, Vinkovci.

Akademiji su prisustvovali đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, vlč. Mario Brkić, župnik Župe svetog Ćirila i Metoda – Vinkovci i drugi svećenici koji su pobliže poznavali rad sestara i bili im duhovna potpora, što su posvjedočili u dokumentarnom filmu koji je premijerno prikazan.

U velikom broju slavlju su prisustvovale sestre Služavke Malog Isusa na čelu s vrhovnom glavaricom s. M. Marijom Banić i članicama vrhovne uprave. Na akademiji je također prisustvovala i s. M. Ana Marija Kesten, provincijska glavarica Sarajevske provincije s članicama uprave te s. M. Emanuela Pečnik, provincijska glavarica Zagrebačke provincije s članicama uprave.

Na svečanoj akademiji također su prisustvovali čelnici lokalne uprave Franjo Orešković, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije i Josip Romić, zamjenik gradonačelnika, kao i prijateljica i dobročiniteljica Družbe dr. sc. Agneza Szabo, povjesničarka, a k tome i redovnice i redovnici drugih zajednica.

Nakon uvodne pjesme „Godinu stotu slavimo“, autorice s. M. Fidelis Leventić, koju je otpjevao Zbor sestara Služavki Malog Isusa, uslijedio je pozdravni govor đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića. Podsjećajući na povijesni hod sestara u Vinkovcima istaknuta je zahvalnost za služenje sestara kroz vrtiće, sirotišta, staračke domove i obilaženje nemoćnih i siromašnih u gradu, kroz koje je „poput sjaja zvijezde iz Marijinog Doma sjala radost, ljubav i briga za potrebite“. Rad sestara, napomenuo je, obilježila je požrtvovnost, oskudica, ljubav, samozataja te strah i briga za djecu i starice tijekom dvaju ratova.

Nakon pozdravnog govora nadbiskupa Hranića, prisutne je pozdravio Franjo Orešković, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije te je uslijedio pozdravni govor Josipa Romića, zamjenika gradonačelnika.

Nakon predstavnika lokalne vlasti, prisutne je pozdravila i vrhovna glavarica Družbe s. M. Marija Banić zahvalivši Trojedinom Bogu za milost služenja sestara u Vinkovcima, koje su se hranile na izvorima Božje riječi i Euharistije i zajedno s narodom se radovale napretku grada, ali i trpjele sve teškoće, kao što je to znao činiti i otac Utemeljitelj. Također je zahvalila Bogu na providnosti kojom je Bog uvijek slao sestrama dobročinitelje, potvrđujući svoje obećanje da će onima koji ostave sve zbog njega vratiti stostruko. Tu akademiju nazvala je hvalospjevom Bogu, poput Marijinog „Veliča“, kojim sestre zahvaljuju Bogu što pogleda na neznatnost službenica svojih te im učini djela velika.

Nakon pozdravnih govora pjesmu Maloj Gospi otpjevala su djeca Dječjeg vrtića Cvjetnjak, Vinkovci. Nakon nastupa, uslijedio je premijerni prikaz dokumentarnog filma „Sjaj zvijezde Marijinog Doma“, u režiji Danijela Crneka.

Nakon što su prisutni gosti pobliže upoznali služenje, trpljenje i radosti koje su sestre doživljavale u Vinkovcima kroz proteklih stotinu godina, autorskom pjesmom „Najbolji prijatelj, prisutne je pozdravio vlč. Mario Brkić, a potom su dr. sc. Szabo i vlč. Florijan Kvetek, župnik Župe svetog Euzebija i Poliona, predstavili zbornik „100 godina djelovanja Služavki Malog Isusa u Vinkovcima“. Folklorni ansambl Lisinski, Vinkovci, kao jedan od najprepoznatljivijih znakova grada, pokazao je kulturnu baštinu Vinkovaca koja i danas živi po mladim ljudima koji njeguju svoje korijene izvedbom „Bunjevačkih plesova“ i „Momačkog nadigravanja“.

Završnom riječju, s. M. Emanula Pečnik, provincijska glavarica, pozdravila je sve prisutne i zahvalila nadbiskupu Hraniću, lokalnim vlastima, svim dobročiniteljima i sestarama za svaki čin iskazane ljubavi i pomoći, svima koji su sudjelovali u pripremi zbornika i dokumentarnog filma te izradi poštanskog žiga s likom Male Gospe.

Nakon svečane akademije, održano je zahvalno misno slavlje koje je predslavio nadbiskup Đuro Hranić u koncelebraciji devetorice svećenika iz dekanta. Pjevanje i čitanje animirale su sestre Služavke Malog Isusa.

U propovijedi osvrnuo se na važnost rodoslovlja koje se spominje u Evanđelju. Ustvrdio je kako nas ono upućuje da shvatimo kako je Bogu svaki čovjek važan i kako sa svakom osobom ima plan. Marija je imala poniznu vjeru i dopustila Bogu da je vodi. Vođeni njezinim primjerom i današnji vjernici trebali bi biti otvoreni čuti Boga i prepustiti se Njemu da nas vodi. Također je podsjetio da je osnivanjem samostana u Vinkovcima, Bog utemeljio novo mjesto zajedništva s ljudima, čime nam svjedoči da je trajno s nama i da nas ljubi, da po sestrama odgovara na potrebe ljudi. U svojoj propovijedi, nadbiskup je prisutne podsjetio kako je Božja moć najdjelotvornija u ljudskoj slabosti i ograničenjima koje je prihvatio i Mali Isus, a mi ih samo trebamo primiti s dubokom vjerom i ljubavlju, poput Marije. Na kraju propovijedi, nadbiskup je sestre ohrabrio podsjećajući ih da nisu vrijedne po tome što rade, nego po onome što jesu. „Trebamo vas baš takve. Kao redovnice. Ne po tome što radite, nego po tome što jeste. Uz vas ne zaboravljamo koji je smisao življenja“.