Budi dio naše mreže
Izbornik

Stoti susret prezidija Marijine legije u Vojniću

Vojnić (IKA)

U Župi sv. Ante Padovanskoga u Vojniću u petak 30. listopada slavljena je misa u povodu stotoga susreta prezidija „Majke dobrog savjeta“ Marijine legije – međunarodne katoličke laičke organizacije.

Susret je počeo misom koju je predvodio mjesni župnik fra Ivo Bošnjak. Na početku je pozdravio nazočne legionare domaće župe i goste iz župe Glina i Petrinja. Propovijedao je čest gost župe, policijski kapelan PU Sisačko-moslavačke don Ivo Borić. U prvome dijelu izrekao je povijest nastanka pokreta za evangelizaciju Crkve – Marijine legije koji je osnovao 7. rujna 1921.  irski vjernik laik Frank Duff (1879.-1980.) koji je, na poziv pape Pavla VI., bio i posebni promatrač na Drugome vatikanskome koncilu.

Propovjednik je naglasio da ovaj pokret djeluje u Hrvatskoj i BiH od 1960., a neki podaci sugeriraju da je početak njezina rada već 1956. Danas Marijina legija ima više od 12 milijuna radnih i molitvenih članova u 2000 biskupija diljem svijeta, čime je najveća apostolska organizacija laika Katoličke Crkve.

Obraćajući se legionarima don Ivo je istaknuo „Svi ste pozvani biti legionari molitve u ovim teškim nesigurnim pandemijskim vremenima jer mnoštvo je članova Marijine legije patilo i stradalo zbog odanosti Kristu i Crkvi. Od osnutka do danas više od četiri tisuće članova je poginulo ili ubijeno, dok je više od 20 000 zbog rada u Legiji završilo u zatvoru. U Hrvatskoj i BiH također se trpjelo zbog progona te se u vrijeme komunizma djelovalo skriveno“.

Propovjednik je također naglasio kako nije slučajnost da se ovaj susret dogodio na dan otvorenja vodotornja u Vukovaru. Župnik je u molitvi vjernika spomenuo poginule branitelje i civile.

Ključne riječi:
Marijina legija Vojnić