Budi dio naše mreže
Izbornik

Stotinu i sedamdeset dana do 11. susreta hrvatske katoličke mladeži!

Zagreb (IKA)

Jedanaesti susret hrvatske katoličke mladeži, kojemu će Zagreb biti domaćin 9. i 10. svibnja 2020., bio je glavna tema Argumenata HKR-a 21. studenoga.

Na deset do sada održanih nacionalnih susreta, desetke tisuća mladih i nijedan incident, puno molitve, pjesme, druženja i nezaboravnih iskustava podsjetili su voditeljica Ureda Hrvatske biskupske konferencije za mlade Ivana Čogelja, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Valentić i voditelj Organizacijskog odbora SHKM u Sisku 2012. vlč. Branko Koretić.

vlč. Ivan Valentić

Što će Zagreb ponuditi mladima koji sljedeće godine dođu na Susret te najnovije informacije objasnio je vlč. Valentić. “Himna Susreta bit će predstavljena za desetak dana, a logo i geslo Susreta ‘Štogod vam rekne, učinite!’ već su ranije objavljeni. Jjoš krajem 2017. godine počeli smo obilaziti arhiđakonate Zagrebačke nadbiskupije i započeli pripravu”, naglasio je vlč. Valentić i dodao: “Svi znaju za susret, ali ne što bi i kako bi trebalo učiniti. Mislim da je većini najveća briga kako ćemo primiti i ugostiti te mlade u našim zajednicama. Ali nije samo to bitno, nego je bitno da se te zajednice stvarno pripreme, i molitveno, da prođu kroz ponuđene sadržaje. Ako ćemo imati samo jedan susret koji traje dva dana, koji je prekrasan i na kojem se okupi 30.000 mladih, to je dobro. Ali mislim da nam to nije cilj. Cilj je ono što ostaje iza toga susreta, jer susret ne radimo samo zbog tog jednog dana u kojem ćemo slaviti Gospodina u velikom zajedništvu.

Vlč. Valentić naglasio je da će detaljnija najava Susreta u Zagrebačkoj nadbiskupiji biti prigodom božićnog blagoslova obitelji, kada će svaka obitelj dobiti i prijavnicu za prihvaćanje mladih iz cijele Hrvatske. Što se tiče samog programa, vlč. Valentić je otkrio da će središnji program susreta biti u nedjelju, 10. svibnja na Trgu bana Jelačića, ali da će mlade u župe Zagrebačke nadbiskupije pozvati već od petka navečer.

Susret u Sisku 2012. obilježio je život grada i biskupije

Vlč. Koretić istaknuo je da je Susret u Sisku organiziran tek dvije i pol godine nakon obnove Sisačke biskupije: “Naš biskup Vlado vrlo je srdačno krenuo prema tim mladima i prihvatio te mlade. Treba naglasiti da je već u ožujku 2010. biskup prihvatio domaćinstvo Susreta, što znači odmah druge godine nakon osnutka biskupije. Mladi naše biskupije pokazali su i kod osnivanja biskupije, da mogu iznijeti jednu tako zahtjevnu organizaciju. Ali prije svega ne samo organizaciju nego da tu možemo razviti i da će biti dobro za našu biskupiji sve ono što stvara pravu vrijednost a to je zajedništvo, naglasak na duhovnim vrijednostima te izgradnja tih mladih ljudi, što se na kraju i dogodilo.”

vlč. Branko Koretić

Podsjetio je i da je motivacija za Susret u Sisku bila zaliječiti rane zbog propadanja sisačke Rafinerije i Željezare. “Geslo ‘U svjetlosti hodimo!’ zamišljeno je kako bi donijelo svjetlo i u svakodnevnicu i u posebna vremena. Sisak su mediji prije Susreta spominjali kao grad sivila, duhova i beznađa, a potom nisu prikazali pravu zbilju. Naime, naši su ljudi, od kojih su brojni ostali bez posla, radosno primili i prekrasno ugostili mlade iz cijele Hrvatske.”

Mladi kao glavni nositelji pastorala mladih

S obzirom da su u organizaciju Susreta ponajviše uključeni mladi i župni animatori, Čogelja je podsjetila: “Mi mladima dajemo prostora da bi oni u svojim biskupijama najviše doprinijeli u vlastitim župnim zajednicama. Kroz ovaj program ‘Mladi za mlade’ ili formaciju animatora vidjeli smo, a i svećenici su to prepoznali, da se mladi nakon formacije najviše mogu uključiti u organizaciju. Oni puno toga nauče i puno toga žele dati, tako da im samo treba dati prostora i vremena i imati povjerenja u njih. Mladi su glavni inicijatori pastorala mladih, ne mi. Mi smo tu samo da im damo podršku. Isto tako, nastojimo putem ovih naših programa, ne samo ‘Mladi za mlade’, nego i ’72 sata bez kompromisa’, kada smo nedavno vidjeli da su se mladi jako dobro uključili u svojim župnim zajednicama i u društvu općenito, kako žele nositi taj pastoral i kako žele biti viđeni u ovom društvu.

Ivana Čogelja

Na pitanja o iskustvima pastorala mladih u drugim državama, Čogelja je upozorila kako su vani pozitivno šokirani brojkama mladih uključenih u život Crkve u našoj zemlji. “Mi jesmo, još uvijek, katolička zemlja, ali se moramo brinuti kako i današnju generaciju izvesti na Božji put. Izazovima sekularizacije možemo se oduprijeti samo ako prepoznamo da je svaki katolik, već po krštenju, pozvan evangelizirati. Katolik treba odražavati svjetlo Kristovo tamo gdje je posijan”, zaključila je Čogelja.

Sve informacije o Susretu hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu bit će dostupne na stranicama www.pastoralmladih.hr i mladi.hbk.hr i s njima povezanim društvenim mrežama.