Budi dio naše mreže
Izbornik

Stručni skup odgojiteljica u vjeri Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Stručni skup odgojiteljica u vjeri Dubrovačke biskupije o temi „Roditelji i dječji vrtić na zajedničkom odgojnom putu“ održan je u petak, 14. siječnja u bivšem samostanu sv. Klare u Dubrovniku.

Predavanja su održale dr. sc. Jadranka Garmaz s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu i dr. sc. Jelena Vignjević s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Dr. Garmaz održala je predavanje o temi “Odgojitelji kao svjetionici” u kojem je istaknula da su odgojitelji poput svjetiljki drugima na odgojno-obrazovnom putu, te su njihovi anđeli čuvari. Na tom putu svi smo pozvani da sami sebe obasjamo i da budemo svjetlo kako bismo mogli vidjeti potrebe drugih, istaknula je predavačica. Naglasila je i da je „odgojitelj svjetlo koji nosi život svojoj zajednici kojoj je poslan“. Kazala je da je „svijet naša zadaća, a ako se zauzmemo za bolje sutra, to bolje sutra će i doći“.

Nakon toga je uslijedilo predavanje dr. Vignjević na temu “Odgojiteljeva komunikacija s djecom i njihovim roditeljima”. Predavačica je istaknula da je govor jedno od sredstva stvaranja odnosa suradnje sa svim sudionicima odgojnog procesa. Osim što je važno znati kako govoriti važno je i htjeti čuti, te biti otvoren za riječ drugoga, istaknula je dr. Vignjević, nadodavši da ako želimo biti što uspješniji u tome, drugoga trebamo doživjeti kao bližnjega. Svoje predavanje završila je mislima američke odgojiteljice i istraživačice ranog odgoja i obrazovanja Vivian Gussin Paley: “Budite dobri prema svakom djetetu! Ne trebate dopuštenje ni od koga da svako dijete gledate u oči kako bi ono razumjelo da ga poštujete, da želite s njim razgovarati, da vam je važno. To je dar koji svaki odgojitelj može dati svakom djetetu svaki dan koji nije moguće nadomjestiti ničim drugim, to je najveće dobročinstvo koje odgojitelj može učiniti za dijete i najveće dobro u profesiji odgoja i obrazovanja.”

Organizator stručnog skupa je bio Katehetski ured Dubrovačke biskupije, a na početku susreta sve okupljene pozdravio je pročelnik istog ureda dr. sc. Šime Zupčić, koji je istaknuo da uloga odgajatelja u vjeri nije prije svega naučiti djecu određene vjerske istine i formule, već im pomoći, da uz vjeru, sazrijevaju u bolje i plemenitije osobe. Na stručnom skupu su bile prisutne i ravnateljice DV Dubrovnik i DV Pčelica. Osim odgojiteljica u vjeri Dubrovačke biskupije, stručnom skupu su se pridružila i ostale zainteresirane odgojiteljice. Zbog epidemioloških mjera, na stručnom skupu, samo manji broj odgojiteljica je sudjelovao uživo, dok je veći dio sudjelovao online preko Zooma.

Idućeg dana, u subotu 15. siječnja, na Župi sv. Mihajla u Lapadu, održan je susret namijenjen roditeljima i djeci koja pohađaju vjerske skupine. Okupljene je pozdravio župnik don Robert Ćibarić i održao kraći duhovni nagovor. Dok su odgojiteljice održavale radionicu za djecu, roditelji su sudjelovali na predavanjima i radionicama koje su održale profesorice: dr. Garmaz na temu „Možemo li i kako dijete nahraniti vjerom?“, a dr. Vignjević na temu  „Vrijednost (raz)govora u odgajanju djece”. Susret je zaključen igrom, druženjem i ručkom na igralištu pored župne crkve.