Budi dio naše mreže
Izbornik

Stručni skup za odgojiteljice u vjeri

Dubrovnik (IKA)

Katehetski ured Dubrovačke biskupije u suradnji s odgojiteljicama u vjeri Dječjeg vrtića „Mala kuća“ organizirao je u petak 13. siječnja i subotu 14. siječnja međubiskupijski stručni skup pod nazivom „Riječ i glazba u službi djeteta“. Prvi dan susreta u odvijao se u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku, a drugi dan u lapadskoj župi sv. Mihajla.

Gošće stručnog skupa bile su doc. dr. sc. Jelena Vignjević s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu i prof. Josipa Kraljić, savjetnica umjetnosti, prof. glazbene kulture i metodike.

Prvog dana profesorica Vignjević odgojiteljicama je održala predavanje pod nazivom „Poticajnost glazbe za dječji jezični razvoj“, dok je profesorica Kraljić pokazala koliko odgojiteljice mogu biti kreativne i slobodne samo ako se prepuste glazbi uz temu „Važnost pokreta u glazbi djece rane predškolske dobi“.

Moderatorica stručnog skupa odgojiteljica u vjeri Martina Franičević Feregja na početku susreta zahvalila je na podršci ravnateljici DV Pčelica Diani Brkić, pročelniku Katehetskog ureda don Marinku Šljiviću te svima okupljenima u dvorani na sudjelovanju kao i onima koji su preko zoom platforme pratili skup. Pročelnik Katehetskog ureda Šljivić pozdravio je gošće skupa kao i organizatore i posebno im zahvalio na vjernosti i trudu koje daju sve ove godine.

Drugog dana stručnog skupa odgojiteljice u vjeri organizirale su radionice za djecu i roditelje u suradnji sa Župom sv. Mihajla. Radionice su vodile gošće, prof. Vignjević o temi „Tradicijske jezične igre“ te prof. Kraljić o temi „Tradicijske igre s pjevanjem“. Na susretu je sudjelovala 31 obitelj.

Sudionici ovog dvodnevnog stručnog skupa imali su prigodu podsjetiti se kako je vrijedno susresti se u riječi, a da bi to mogli potrebno je sresti se, saslušati sugovornika, a katkada riječi i rečenice izgovoriti uz pomoć glazbe, pjesme, plesa, uz djecu učiti i biti kao dijete.

Nakon radionica djeca i roditelji imali su priliku družiti se uz zajednički ručak koji su im pripremili tate, inače polaznici ovoga skupa, dok su mame sve iznenadile raznoraznim slasticama i prilozima.

Organizatori skupa zahvalili su na srčanom gostoprimstvu dugogodišnjem domaćinu župniku don Robertu Ćibariću koji im je ustupio prostorije župe kao i nogometni teren koji je posebno uveselio sve dječake.

Posljednjeg dana stručnog skupa profesorice i odgojiteljice DV „Pčelica“ su upoznale Grad u pratnji vodičice Marine Missoni Barišić koja ih je „prošetala“ kroz „Zlatno doba Dubrovnika“ ususret Festi sv. Vlaha.