Budi dio naše mreže
Izbornik

Stručno vijeće vjeroučitelja Gospićko-senjske biskupije

Ogulin (IKA)

Drugo ovogodišnje Stručno vijeće za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola s područja Gospićko-senjske biskupije održano je u četvrtak 10. veljače u Prvoj osnovnoj školi Ogulin, a nazočilo je 25 sudionika uz predstojnika Katehetskog ureda mons. Marinka Miličevića.

Susret je nakon prvog Stručnog vijeća preko Google Teamsa ovaj puta održan uživo. Molitveni uvod imala je voditeljica ŽSV-a Ivona Rendulić na temu Presvetog Srca Isusova.

Ivona Rendulić je na početku prezentirala digitalne alate u nastavi vjeronauka s težištem na programu Gennialy. Uputila je vjeroučitelje u način korištenja programa i pravljenje optimalnih prezentacija za pojedine teme od 5. do 8. razreda. Zatim je vjeroučitelj Franjo Puškarić prezentirao izradu digitalne slikovnice na temu priče o Mojsiju od učenika 3. razreda OŠ Dr. Jure Turića iz Gospića koristeći program book creator. Zatim je predstavio novinarski uradak učenika svoje škole na temu „Kako se prije molilo“, što je izazvalo veliko odobravanje vjeroučitelja.

Na koncu je predstojnik Katehetskog ureda mons. Marinko Miličević predstavio pobudnicu pape Franje iz 2016. godine Radost ljubavi (Amoris laetitia). Govoreći o postsinodalnoj Papinoj pobudnici mons. Miličević je govorio o krizama, ali i prednostima obitelji u današnjem vremenu. Kao čimbenike koji danas odvraćaju mlade od obitelji naveo je neuspjele brakove, zajednički život bez sakramenata, strah od gubitka neovisnosti, nedostatak obiteljskog prostora, previše institucionaliziranosti i birokratizacije. Slabljenje snage obitelji leži i u pretjeranom individualizmu, slabljenju vjerske prakse kao i ignoriranju potreba obitelji od mnogih institucija.

Obiteljski život igra ključnu ulogu u društvu i daje sposobnost da voli i uči kako voljeti, a za to je najbolji uzor Sveta obitelj iz Nazareta. One obitelji koje se drže saveza s Bogom, ljubavi i vjernosti lakše se suočavaju sa svojim problemima. Obitelj koja se moli ostaje zajedno, zaključio je mons. Miličević te poručio da je ključna stvar za opstanak obitelji milost.