Budi dio naše mreže
Izbornik

Studenti KBF-a u Zagrebu pokreću projekt Teologijada

Zagreb (IKA)

Studentski zbor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Povjerenstvom za pastoral studenata laika pri navedenom Fakultetu, u godini kada se slavi 350. obljetnica Fakulteta, pokrenuo je projekt Teologijada. Teologijada za glavni cilj ima umrežavanje studenata teoloških fakulteta na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Smatramo kako je upravo u spoju duha i intelekta ključ s kojim će mladi, budući teolozi biti spremni i sposobni otključavati mnoga vrata, odnosno rješavati aktualne probleme ovoga vremena. Također, Teologijada je susret – zajedništvo ljudi koje traži uključenost i osobnost svakog pojedinca. Teologijada za glavni cilj ima umrežavanje studenata teoloških fakulteta na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Time se želi ostvariti međusobna motivacija među studentima kako bi dolazilo do novih inicijativa te kako bi studentski doprinos teološkim temama bio sve bogatiji i kvalitetniji. Ovakva misija projekta zahtijevala je sveobuhvatni pristup, stoga je Teologijada zamišljena kao intelektualno – duhovni susret studenata teologije. Naša vizija je da se projekt nastavi održavati jednom godišnje, u organizaciji svih fakulteta sudionika, kako bi studenti bili u mogućnosti više i bolje upoznati naše fakultete kao i jedni druge. Svaka godina bila bi posebna po temi matici: glavnoj temi kojoj bi se posvetio prvi blok, tj. tri izlaganja, te izboru tri aktualne teme, koje bi se obradile kroz drugi blok, također tri izlaganja, navodi se u najavi događaja.

Teologijada 2019. će se održati 3. i 4. svibnja, petak i subota. Poziv za sudjelovanje upućen je Katoličkim bogoslovnim fakultetima iz Zagreba, Splita, Đakova, Sarajeva, Ljubljane, područnom studiju u Rijeci, Filozofsko – teološkom institutu Družbe Isusove, Teološko – katehetskom odjelu u Zadru, te Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Svečano otvaranje održat će se u prostorijama Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, s početkom u 17 sati. Ove godine, tema matica je: Identitet i poslanje teologa danas. U skladu s time, geslo susreta glasi „Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu (Iv 18, 37)“, a nebeski zaštitnik je bl. Alojzije Stepinac.

Prvi dan susreta, 3. svibnja, naglasak će biti na duhovnoj dimenziji. Svečano otvaranje održat će se u prostorijama Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s početkom u 17 sati. Na početku susreta bit će misa, a susret će se nastaviti prigodnim programom i domjenkom. Nakon svečanog otvaranja u Pastoralnom centru don Petar Šimić u svetištu Sv. Mati Slobode na Jarunu održat će se molitvena večer uz prigodni nagovor i euharistijsko klanjanje.

Drugi dan susreta, 4. svibnja, do izražaja će doći intelektualni rad studenata. Susret započinje u 9 sati u Pastoralnom centru don Petar Šimić, a obradit će se šest tema kroz dva bloka izlaganja, radne skupine i završni okrugli stol sa izlagačima. Susret će se zaključiti misom, a završetak je predviđen do 17 sati.

Ključne riječi:
kbf studenti Teologijada Zagreb