Budi dio naše mreže
Izbornik

Studijsko putovanje Odjela za komunikologiju HKS-a u Rim

Rim (IKA)

Studenti Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta boravili su od četvrtka 27. travnja do ponedjeljka 1. svibnja u Rimu na studijskom putovanju te posjetili sjedišta vatikanskih medija, objavljeno je na mrežnoj stranici HKS-a.

Predvođeni prorektorom za znanost prof. dr. sc. Robertom Antolovićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, zamjenikom pročelnika doc. dr. sc. Antom Mikićem, doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, asistenticom Hanom Kilijan i sveučilišnim kapelanom vlč. Branimirom Jagodićem, posjetili su više medijskih institucija te obišli brojne znamenitosti Rima.

Prvoga dana boravka u Rimu, u petak 28. travnja, posjetili su sjedište TV 2000, medija u vlasništvu Talijanske biskupske konferencije. Zatim su se zaputili u Vatikan gdje su se upoznali s radom Dikasterija za komunikacije, Vatikanskog televizijskog centra i Vatikanskog radija. U sjedištu Vatikanskog televizijskog centra primio ih je ravnatelj Stefano D’Agostini, a s radom medija Svete Stolice upoznali su ih zamjenik direktora uredništva u Dikasteriju za komunikacije Svete Stolice Alessandro Gisotti i ravnateljica Teološko-pastoralnoga odjela Dikasterija za komunikacije Nataša Govekar. Kroz redakcije Vatikanskog radija provele su ih novinarke hrvatske redakcije Ariana Anić i Antea Marinović. U sklopu posjete vatikanskim medijskim institucijama posjetili su i muzej Vatikanskog radija te obišli Vatikanske vrtove. Nakon toga obišli su Trg sv. Petra te razgledali Baziliku sv. Petra.

U poslijepodnevnim satima posjetili su Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima. Misno slavlje u crkvi sv. Jeronima predvodio je bivši sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić, koji se trenutno nalazi na poslijediplomskom studiju u Rimu. Nakon mise, s poviješću Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima upoznao ih je rektor vlč. Marko Đurin. Večernji sati bili su predviđeni za šetnju središtem Rima te razgledavanje poznatih znamenitosti kao što su Piazza Navona, Piazza del Popolo i Fontana di Trevi.

Drugi dan putovanja, u subotu 29. travnja, započeo je razgledavanjem Bazilike sv. Marije Velike (Basilica di Santa Maria Maggiore) i Bazilike sv. Petra u okovima (Basilica di San Pietro in Vincoli). Tijekom dana razgledali su i Rimski koloseum, Rimski forum, Carski forum, Kapitol, Trg Venecije i Panteon te su imali slobodno vrijeme za šetnju gradom. U nedjelju 30. travnja dan je započeo razgledavanjem katakombi sv. Kalista gdje je slavljena misa. Nakon toga razgledali su Baziliku sv. Ivana Lateranskog (Basilica di San Giovanni in Laterano) i Svete stube (Scala Sancta). U popodnevnim satima obišli su Circo Massimo i Baziliku sv. Pavla izvan zidina (Basilica di San Paolo fuori le mura). Nakon toga zaputili su se na večeru i druženje u Frascati, grad koji se nalazi 20 kilometara jugoistočno od Rima.

Po povratku u Hrvatsku, zadnjega dana putovanja u ponedjeljak 1. svibnja, posjetili su Padovu. Tamo su obišli baziliku sv. Leopolda Bogdana Mandića, gdje ih je dočekao rektor fra Flaviano Giovanni Gusella i gdje je slavljena misa, te baziliku sv. Antuna Padovanskog, objavljeno je na mrežnoj stranici HKS-a.