Budi dio naše mreže
Izbornik

Suradnja Hrvatske i Svete Stolice vrlo je dobra

Zagreb (IKA )

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je 12. listopada u Banskim dvorima u Zagrebu tajnika za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera, objavljeno je na mrežnim stranicama Vlade RH.

Uz premijera bili su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Premijer Plenković i nadbiskup Gallagher ocijenili su odnose i suradnju Hrvatske i Svete Stolice vrlo dobrima, kao i privrženost Vlade provedbi Vatikanskih ugovora. U tom kontekstu osvrnuli su se i na posjet predsjednika Vlade Svetoj Stolici i sastanak s papom Franjom 7. listopada prošle godine. Uvodno je predsjednik Vlade kazao kako Republika Hrvatska podržava aktivnosti Svetoga Oca u njegovu pontifikatu, pri čemu posebno cijeni njegove snažne poruke nade, mira i kršćanske solidarnosti najugroženijim državama i dijelovima svijeta.

Razgovarali su i o kanonizaciji blaženoga Alojzija Stepinca, a nadbiskup Gallagher upoznao je premijera s detaljima i tijekom procesa koji je Crkva pokrenula.

Bilo je riječi i o stanju u zemljama jugoistočne Europe. Istaknuli su važnost uloge Hrvatske u aktivnoj potpori tim zemljama na njihovom europskom putu. U kontekstu nedavno održanih izbora u BiH, premijer je kazao da je Hrvatskoj važna jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i svih ostalih građana u BiH, osobito Hrvata kao najmalobrojnijega konstitutivnog naroda.

Govoreći o pitanju migracija, premijer je istaknuo doprinos Hrvatske u suzbijanju ilegalnih migracija i zaštiti najdulje vanschengenske vanjske granice Europske unije, istaknuvši pritom i važnost humanog i odgovornog pristupa prema ljudima koji su u ratnoj ugrozi.

Ključne riječi:
Banski dvori Gallagher Plenković