Budi dio naše mreže
Izbornik

Suradnja Hrvatskog Caritasa i Ukrajinske zajednice Grada Zagreba u pomoći ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj

Zagreb (IKA)

U sjedištu Hrvatskog Caritasa u Zagrebu održan je 20. lipnja radni sastanak Hrvatskog Caritasa, pod vodstvom njegova ravnatelja fra Tomislava Glavnika OFM Conv., s delegacijom predstavnika Ukrajinske zajednice Grada Zagreba.

Sastanak je dogovoren radi boljega međusobnog upoznavanja sudionika, aktivnosti koje provode, razmjene informacija i spoznaja o potrebama ukrajinskih izbjegličkih obitelji koje su sigurnost od ratnih razaranja potražili na području Republike Hrvatske te upoznavanja s neposrednim i dugoročnim planovima koje, napose Hrvatski Caritas i mreža Caritasa u Republici Hrvatskoj, namjeravaju razviti kako bi što učinkovitije odgovorili na izazov solidarne pomoći s bližnjima u nevolji.

Predstavnici Ukrajinske zajednice istaknuli su kako je, prema njihovim informacijama, na području Zagreba i Zagrebačke županije trenutno smješteno gotovo 5000 ukrajinskih izbjeglica, mahom žena i djece, i to u privatnom smještaju, ali i naznačili uočeni problem neuravnoteženosti korištenja mogućih oblika pomoći, pri čemu neke obitelji imaju pristup svima, a neke su ostvarile samo poneke vrste pomoći. Naglasili su važnost što obuhvatnije i dohvatnije nastave hrvatskoga kao stranog jezika, koja bi trebala pospješiti integraciju izbjeglica – a napose djece i mladih – u hrvatsko društvo.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko upoznala je predstavnike Ukrajinske zajednice s pilot-projektom koji Hrvatski Caritas razvija u suradnji i uz potporu američkoga međunarodnog Caritasa Catholic Relief Services (CRS) a provode ga nad/biskupijski Caritasi, koji ima za cilj ponuditi različite oblike pomoći važne za zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica – kako u kolektivnim Caritasovim ili drugim Crkvenim smještajima,  tako i u privatnim stambenim jedinicama koje su njihovi vlasnici stavili na raspolaganje za smještaj izbjegličkih obitelji.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik obećao je pomoć Hrvatskog Caritasa u osiguravanju uvjeta za organizaciju intenzivnih jezičnih tečajeva i – koliko je moguće  – njihovu lakšu dostupnost ukrajinskim polaznicima u blizini njihova smještaja. Hrvatski Caritas nastavit će provedbu šestomjesečnoga pilot-projekta s CRS-om koji bi se mogao razviti i u dugoročni program koji je otvoren svim nad/biskupijskim Caritasima koji žele unaprijediti skrb za izbjeglice na svojim području svojih nad/biskupija.