Budi dio naše mreže
Izbornik

Susreli se Papa i predsjednik SAD-a

Rim (IKA)

Predsjednik SAD-a Joseph R. Biden privatno se sastao s papom Franjom u petak 14. lipnja 2024. u Italiji na sastanku skupine G7, da bi razgovarali o vanjskoj politici i klimatskim promjenama, objavila je CNA, a prenosi Nedjelja.

U izjavi nakon sastanka, iz Bijele kuće je istaknuto da su oba čelnika „naglasila žurnu potrebu za hitnim prekidom vatre i dogovorom o taocima“ u Gazi kao i potrebu da se „suoče s kritičnom humanitarnom krizom“.

Razgovor o Ukrajini i Gazi

U priopćenju se također se navodi da je „Biden zahvalio papi Franji za rad Vatikana na rješavanju humanitarnih učinaka ruskog agresorskog rata u Ukrajini, uključujući njegove napore da pomogne vratiti otetu ukrajinsku djecu njihovim obiteljima.

„Predsjednik Biden također je ponovno potvrdio svoju duboku zahvalnost za Papino neumorno zalaganje za siromašne i one koji pate od progona, učinaka klimatskih promjena i sukoba diljem svijeta“, piše u priopćenju.

Ujutro, prije sastanka, visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je tijekom telekonferencije za novinare kako Biden planira s Papom razgovarati o pitanjima na Bliskom istoku i Ukrajini. Što se tiče Ukrajine, dužnosnik je rekao je „Sveta Stolica aktivno angažirana“ kada je riječ tom pitanju.

„Kardinal Matteo Zuppi, posebno je bio izaslanik koji je radio na povratku ukrajinske djece koja su prisilno deportirana preko granice, odvojena od svojih obitelji. Naravno, to je jedna od velikih tragedija ovog rata. I Sveta Stolica je također angažirana u pokušaju promicanja mirovnog sporazuma“, istaknuo je dužnosnik.

Klimatske promjene i umjetna inteligencija

Također je naglasio da će predsjednik SAD-a sa Svetim Ocem razgovarati o klimatskim promjenama, „što je pitanje koje je blisko i drago obojici čelnika“.

„Naravno, predsjednikov plan za prilagodbu i otpornost, koji je pokrenut u studenom 2021., važan je napor za suočavanje s klimatskim promjenama, kao što je i multilateralni fond za gubitke i štete kojem su Sjedinjene Države pridonijele sa 17 milijuna i 500 tisuća dolara, važan napor da se ublaže neki od učinaka klimatskih promjena“, rekao je dužnosnik.

Prije zakazanog sastanka, Biden i drugi čelnici nakratko su pozdravili Papu kada je stigao na sastanak da bi se obratio dužnosnicima o zabrinutostima povezanima s umjetnom inteligencijom.

Prethodni sastanci Bidena i Svetog Oca

Podsjetimo, Biden se bio sastao s papom Franjom u listopadu 2021. na oko 75 minuta da bi razgovarali o siromaštvu, klimatskim promjenama i drugim pitanjima. Bio je to prvi osobni susret Bidena kao predsjednika sa Svetim Ocem, no dvojica čelnika razgovarala su i telefonom nedugo nakon predsjedničkih izbora.

Također su razgovarali telefonom u listopadu 2023., o sukobu između Izraela i Gaze, prenosi Nedjelja.

Ključne riječi:
G7 joe biden papa Franjo SAD