Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije

Šibenik (IKA)

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije održan je u subotu 17. veljače u Šibeniku.

Okupljanje je počelo u katedrali svetog Jakova gdje je šibenski biskup Tomislav Rogić predvodio misno slavlje za sudionike skupa. Drugi dio susreta održan je u Multimedijalnoj dvorani sv. Mihovila u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova „Civitas Sacra“. Izlaganje „Služba orguljaša u liturgiji“ održao je orguljaš Pavao Mašić.

Biskup je u propovijedi kazao kako je „susret voditelja župnih zborova – liturgijskog pjevanja, orguljaša i pjevača važan zbog onoga što nam vi značite, odnosno, još više zbog vašeg udjela u liturgiji, u bogoslužju.“

„I bogoslužje u tišini ima svoju ljepotu i sabranost. Ponekad nam je možda baš to potrebno. Ali kad ne bi bilo pjevane liturgije nestalo bi važnog i velikog doživljaja molitve, bogoslužja, uzvišenosti, ali i našeg doprinosa i sudjelovanja u liturgiji. Najčešće, liturgijsko pjevanje i sviranje, pobožno i molitveno, uzdiže dušu Bogu“, kazao je biskup crkvenim pjevačima.

„Sudjelovanje svih okupljenih vjernika, ministranata, poslužitelja oltara, svirača i pjevača, svećenika i misnika ima uzvišenu zadaću. Sve što oko oltara činimo traži sabranost i svijest prinošenja žrtve i hvala Bogu jedinome, Stvoritelju i Spasitelju čovjeka koji nam se približio, progovorio, pokazao svoju ljubav i pozvao nas k sebi. Uzvišenost te zadaće izaziva strahopoštovanje pred Bogom. Uzvišenost te zadaće potiče ponos i zahvalnost pred Bogom. Uzvišenost te zadaće stvara zajedništvo, bratstvo Kristovih vjernika, jača i čisti našu vjeru, i našu savjest, a srce otvara za nebeske milosti“, poručio je biskup.

Izrazio je želju da susret crkvenih pjevača doprinese tome da se učvrsti vjera u Božju dobrotu i milosrđe, „da jasnije i odlučnije slušamo njegov glas.“ A sve što za liturgiju činimo, uvijek činimo da Bogu omilimo u poniznom predanju i iščekivanju konačnog susreta u nebeskoj liturgiji, istaknuo je biskup Rogić.