Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret apostolskog nuncija i kustosa Franjevačke kustodije Svete Zemlje

Zagreb (IKA)

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua susreo se u četvrtak 7. prosinca u sjedištu Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj na zagrebačkom Ksaveru s kustosom Franjevačke kustodije Svete Zemlje fra Francescom Pattonom.

U razgovoru o stanju kršćanske zajednice te samostana i župa na području Svete Zemlje o kojima brine franjevačka Kustodija Svete Zemlje, predočena je kompleksna situacija tamošnjih kršćana uzrokovana sukobima na Bliskom Istoku.

Kustos Svete Zemlje predstavio je aktivnosti kojima su franjevci već 800 posvećeni u brizi za kršćanska sveta mjesta, kao i nove prisutnosti, kojima nastoje udahnuti život. Posebna pozornost se posvećuje socijalnim programima i projektima, koji su vezani uz školstvo, zdravstvo te omogućavanje stanovanja kršćanima u Svetoj Zemlji čime se omogućuje opstanak i ostanak domicilnom stanovništvu Palestine, istaknuo je fra Francesco.

Vjernici diljem svijeta prepoznaju angažiranost franjevaca preko franjevačkih komisarijata za Svetu Zemlju, kojima je zadaća promicati hodočašća u Svetu Zemlju, apostolat duhovnih zvanja budućih dušobrižnika, brinuti o prikupljanju sredstava tijekom godine za socijalne programe u Svetoj Zemlju među kojima posebno mjesto ima kolekta „Za Božji Grob“ na Veliki Petak, koju potiče sveti papa Pavao VI. u apostolskoj pobudnici „Nobis in Animo“ od 25. ožujka 1974. godine.

U nadi i molitvi da će rat što prije završiti i da će se pronaći novi putevi pomirenja, kustos Svete Zemlje pozvao je apostolskog nuncija kao hodočasnika na  otvorenje kapele hrvatskih Svetaca i blaženika na Pastirskim poljanama u Betlehemu.