Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret arhiđakona, dekana i svećenika sa službom na Nadbiskupskom duhovnom stolu s kardinalom Bozanićem

Zagreb (IKA)

Sastanak arhiđakona, dekana i svećenika sa službom na Nadbiskupskom duhovnom stolu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem održan je u četvrtak 2. prosinca u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Susret je održan u terminu predviđenom za Svećenički dan Zagrebačke nadbiskupije koji je, zbog nepovoljnih epidemioloških prilika, odgođen za povoljnije razdoblje. Na početku susreta kardinal Bozanić pozdravio je zagrebačke pomoćne biskupe mons. Ivana Šaška i mons. Miju Gorskog te okupljene arhiđakone, dekane i svećenike sa službom na NDS-u te je izrazio žaljenje što se nije mogao održati Svećenički dan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu kako je planirano. „Dugo smo promišljali i zaključili smo da je bolje da se sastanemo u manjem broju. Pandemija nam je pokazala svu ljudsku krhkost, stoga moramo biti odgovorni“, kazao je u uvodu kardinal Bozanić.

Prva tema sastanka bilo je „Unaprjeđenje priprave za ženidbu u svjetlu apostolske pobudnice Amoris Laetitia“. U vidu ove teme prvi je govorio preč. dr. Josip Šimunović, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta, osvrćući se na pastoral zaručnika. Istaknuo je kako je zaručništvo vrijeme rasta i vrijeme odgovornosti koja uključuje prihvaćanje dostojanstva druge osobe i osjetljivost jedno za drugo. Napomenuo je kako bi svaka župna zajednica trebala uočiti postojanje zaručničkih parova i ponuditi im prostor za rast i uključenost u život župne zajednice putem molitvenih susreta, duhovnih obnova, susreta s bračnim parovima i sl.
Drugo izlaganje pripremio je preč. dr. Josip Šalković, sudski vikar Međubiskupijskog suda prvog stupnja i pročelnik Katedre kanonskog prava na KBF-u, koji je govorio o „Predmetu ispita zaručnika i prevenciji ništavnosti ženidbe“. Prof. Šalković naglasio je kako je ispit zaručnika ključni trenutak u prevenciji ništavnosti ženidbe. „Prigodom provođenja ispita treba izbjeći da se popunjavanje obrasca pretvori u čisto birokratsku proceduru koja se svodi na mehaničko ispunjavanje unaprijed pripravljenih pitanja“, napomenuo je prof. Šalković i nastavio: „U duhu pobudnice zaručnicima je potrebno pristupiti na način istinskog, ozbiljnog, ciljanog i pozitivnog dijaloga“.

Treće izlaganje u okviru teme „Unaprjeđenje priprave za ženidbu u svjetlu apostolske pobudnice Amoris Laetitia“ održao je dr. fra Ante Crnčević, pročelnik Katedre liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Prof. Crnčević govorio je o „Liturgijskim vidicima priprave za slavlje sakramenta ženidbe“ i istaknuo je kako je važno mladencima objasniti sakramentalnost ženidbe. „Ženidbeno slavlje stoji pred nama, pred svećenicima i pastoralnim djelatnicima, kao izazov kako ga iznova povezati sa životom i s Onim koji je izvor života te kako omogućiti da to slavlje ne bude tek svečano obredno obilježavanje jednoga važnoga životnoga trenutka, nego prepoznato kao sakrament, kao vrelo životnosti za život koji počinje“, naglasio je prof. Crnčević.
Izlaganja su potaknula plodnu raspravu u kojoj je najviše pitanja postavljeno vezano za ispit zaručnika prije sklapanje ženidbe.

Poslije kratke pauze susret je nastavljen izlaganjem rektora Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa preč. mr. Željka Faltaka o temi „Skrb za poticanje, raspoznavanje i praćenje svećeničkih zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji“. Preč. Faltak naglasio je: „Briga za svećenička zvanja zadaća je čitave Crkve. Ipak, ona u bitnome ovisi o nama svećenicima“. Istaknuo je kako je molitva za svećenička zvanja stožer čitavoga pastorala zvanja. Jedan od stožera jest i navještaj Božje riječi, napomenuo je rektor Bogoslovije i potaknuo da se promišlja o načinu katehizacije prvopričesnika, krizmanika i ministranata u kontekstu pastorala zvanja, budući da većina svećenika prvu klicu poziva zamijeti u prvopričesničkoj ili krizmaničkoj dobi.

Nakon rasprave koja se nastavila na izlaganje preč. Faltaka okupljenima se obratio biskup Šaško koji je govorio o sinodalnom hodu u kojem se trenutačno nalazi sveopća Crkva. Biskup je istaknuo kako je važno naći se s onima koji nose život župnih zajednica, poput župnih vijećnika, mladih i ostalih skupina koje su uključene u život Crkve. Mons. Šaško napomenuo je kako ne treba naglašavati opterećenost koju možda žive Crkve koje nisu bile u sinodskom procesu kakav se odvijao u Zagrebačkoj nadbiskupiji za vrijeme pripreme i slavljenja Druge sinode, no treba pokušati „vidjeti gdje je moguće i gdje je potrebno izvući u našem životu Crkve ono što će dati novi zamah“.
Na samom kraju susreta kardinal Bozanić istaknuo je kako se nalazimo u vremenu došašća te, govoreći o božićnim ispovijedima, potaknuo svećenike da pronađu načine kako vjernicima omogućiti da pristupe sakramentu pomirenja. Glede pohoda obitelji i ove godine svećenici mogu pohoditi obitelji od početka došašća do početka korizme, ovisno o prilikama u pojedinim župama. „Želim svima dobar hod prema Božiću. Nadam se da ćemo Božić moći proslaviti u redovitim okvirima, imajući razumijevanja i prema situaciji u kojoj živimo“, zaključio je kardinal Bozanić.