Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret Bogu posvećenih osoba u Riječkoj nadbiskupiji

Rijeka (IKA)

Redoviti mjesečni susret Bogu posvećenih osoba u Riječkoj nadbiskupiji održan je u nedjelju 7. studenoga u dvorani Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci.

Susreti se održavaju u organizaciji mons. Nikole Uravića, povjerenika za osobe posvećenog života i družbe apostolskog života u Riječkoj nadbiskupiji koji je na početku susreta predvodio molitvu i uputio prigodni pozdrav. Predavanje na susretu održala je dr. sc. Jasna s. Krista Mijatović na temu „Svjedočanstvo bez glasa. Biblijsko-antropološki aspekti odijevanja Bogu posvećenih osoba“.

U uvodnom dijelu izlaganja s. Krista je auditorij upoznala s početcima prakse odijevanja ljudskih bića uopće te s ulogom tkanine u svagdanjem životu, a zatim je uputila na stavove o odijevanju u Svetom pismu, ustvrdivši da bi se za Bibliju moglo reći kako je „drama ljudskog svlačenja, ali i Božjeg“. Od svojih prvih do posljednjih stranica, Biblija svjedoči o dubokoj čovječjoj čežnji da bude odjeven u haljinu spasenja.

O odijevanju posvećenih osoba mogla bi se napisati vrlo opsežna studija. Bilo bi zanimljivo istražiti njegove početke, razloge nastanka, modifikacije tijekom povijesti, ulogu u obredima posvete, kontroverze vezane uz ‘za’ i ‘protiv’ redovničkog habita, njegovu funkcionalnost i simboličnost, psihološke konotacije, njegovu (ne)suvremenost, čitljivost… Sve su to bila pitanja na koja su se tražili odgovori tijekom središnjeg dijela izlaganja.

U završnom dijelu izlaganja, s. Krista je potaknula da obnove drevnu praksu izricanja molitava prigodom odijevanja odnosno svlačenja redovničkog odijela kao izraz iskrene radosti i zahvalnosti za darovanu milost duhovnog poziva.