Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret hrvatskih i slovenskih franjevaca konventualaca u Novom Marofu

Novi Marof (IKA)

Tradicionalni godišnji susret-srečanje hrvatskih i slovenskih franjevaca konventualaca održan je u četvrtak, 27. travnja u Samostanu sv. Antuna Padovanskog u Novom Marofu.

Na susretu je sudjelovalo četrdesetak braće Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca predvođenih ministrom provincijalom fra Miljenkom Hontićem i Slovenske provincije sv. Josipa franjevaca konventualaca s ministrom provincijalom fra Milanom Kosom.

Program susreta započeo je pozdravom domaćina, gvardijana Samostana sv. Antuna Padovanskog u Novom Marofu, fra Martina Dretvića, a potom je sve prisutne pozdravio provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima, fra Miljenko Hontić. Uslijedila je molitva srednjeg časa.

Prigodno predavanje o fra Ivonu Ćuku održao je fra Ljudevit Maračić, jer se ove godine obilježava 100. obljetnica njegova rođenja. Fra Ivon Ćuk istaknuti je pisac, poznat ne samo hrvatskoj javnosti po svom britkom načinu pisanja, već i na međunarodnoj razini, a veliki doprinos u promicanju nauka Drugog vatikanskog sabora u Hrvatskoj Crkvi dao je u službi prvog urednika i pokretača časopisa „Veritas“.

Koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog predslavio je provincijski ministar fra Miljenko Hontić.

Među ostalim, u homiliji se prisjetio prvih kršćanskih početaka, progona i nesigurnosti. „Nekako me podsjeća na ovo današnje vrijeme i stanje u društvu u kojem živimo, kad sve više opada interes za slušanjem Božje riječi, kad su nam crkve sve više puste, kad u našoj Europi nema više zvanja i čini se da Crkva kao takva nestaje iz društva… Zato se dobro upitati: ne zove li možda i nas Anđeo Gospodnji da pođemo u taj duhovno ‘pusti kraj’ i navijestimo njegovu Riječ? Ne moramo čak ići ni daleko, imamo taj ‘pusti kraj’ u svojim gradovima, među svojim narodom i gdje god su naši samostani… Toliko je onih koji su prazni bez smisla života i zarobljeni lažnim sigurnostima.”

No pitanje je: čujemo li mi taj poziv Anđela Gospodnjega? Čini mi se koji put da na našim susretima, kapitulskim raspravama pa ako hoćete i na višim crkvenim razinama, rješenja za današnje krize često tražimo samo na razini ljudskih razmišljanja i mogućnosti, a premalo tražimo savjet i nadahnuće od Duha Božjega”, rekao je u nastavku provincijal Hontić.

Ono što je dakle važno jest obratiti svu našu pažnju duše i tijela na ono neizmjerno blago Euharistije koje nam je Isus Krist ostavio za život. Primajući to blago dopustiti da se i sami pretvaramo u Kruh za druge. Da nam to ne bude nešto usput, nego jedini životni zadatak. Tako će vjerujem biti lakše čuti Božji glas i nadahnuća njegova Duha te u isto vrijeme bolje osjećati njegovu snagu i vodstvo u našoj svakodnevici”, zaključio je fra Miljenko.

Izražavajući zahvalu domaćinima, fra Milan Kos, provincijski ministar Slovenske provincije sv. Josipa najavio je slijedeći susret-srečanje koji će se održati 2024. godine u Sloveniji.