Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret hrvatskih i slovenskih franjevaca konventualaca u Olimju

Olimje (IKA)

Tradicionalni godišnji susret-srečanje hrvatskih i slovenskih franjevaca konventualaca održan je u srijedu 24. travnja 2024. u samostanu bl. Antona Martina Slomšeka u Olimju (Slovenija).

Na susretu je sudjelovalo četrdesetak fratara Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, predvođenih provincijskim ministrom fra Miljenkom Hontićem, i Slovenske provincije sv. Josipa franjevaca konventualaca s provincijskim ministrom fra Milanom Kosom.

Program susreta započeo je pozdravom domaćina ovogodišnjeg susreta, provincijalnog ministra Kosa u blagovalištu samostana. Uslijedilo je razgledavanje samostana, crkve i ljekarne samostana (jedna od triju najstarijih u Europi – nakon Pariza i Dubrovnika).

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je fra Milan Kos u zajedništvu fra Miljenka Hontića i ostale braće u marijanskom svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Olimju.

Uslijedilo je razgledavanje obližnje muzeja bogatog baroknim umjetninama koje su izraz slovenskog identiteta toga razdoblja.

Druženje je nastavljeno zajedničkim ručkom, što je bila prilika za bolje međusobno upoznavanje.

Izražavajući zahvalu domaćinima, provincijski ministar Hontić najavio je sljedeći susret-srečanja koji će se održati 2025. godine u Hrvatskoj.