Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret krizmanika otoka Raba

Rab (IKA)

Prvi susret krizmanika cijelog otoka Raba održan je u subotu, 1. listopada u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u gradu Rabu.

Susret je počeo okupljanjem ispred župnog dvora u Plovanovoj ulici. Unatoč kiši koja je ujutro padala, na susretu je sudjelovalo oko 90 krizmanika. Kako se u listopadu obilježavaju Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, zamišljeno je da i tema susreta bude kruh i to onaj Kruh koji je kršćanima najvažniji, a to je Kruh života.

Vlč. Saša Malović zaželio je dobrodošlicu krizmanicima, župnicima, vjeroučiteljima i župnim animatorima. Nakon zajedničke molitve i uvodnih riječi u kojima je vlč. Malović predstavio tijek susreta, krizmanici su bili podijeljeni u dvije grupe.

U prvoj grupi krizmanici su sudjelovali u radionici u kojoj su voditelji bili vjeroučitelji Nino i Kristina Kordić. Tema radionice bila je „sv. Hildegarda i hrana kao lijek“. Vjeroučiteljica Kristina iznijela je životopis ove zanimljive svetice koja je bila poznata kao jedan od najvećih umova svoga doba. U svojim spisima ostavila je mnoštvo savjeta o prehrani i bogatstvu što ga sadrže razne namirnice. Jedna takva namirnica je i pir i brašno od pira. Nakon što je vjeroučiteljica pokazala kako umijesiti zdrave kiflice od pira, krizmanici su se i sami prihvatili posla i umijesili kiflice koje su nakon ručka svi zajedno pojeli.

Druga grupa uputila se u Samostan sv. Andrije kod benediktinki. Ondje ih je dočekala madre Zrinka koja im je ispričala kako je to živjeti u samostanu, govorila je i o radosti molitve, o čudotvornoj Gospi Rapskoj i zavjetnom blagdanu Križima. Časna Benedikta je govorila o svojem pozivu, a časna Skolastika pokazala je kako se prave hostije.

Nakon završetka radionica uputili su se u katedralu gdje su krizmanici ukratko jedni drugima ispričali svoje dojmove. Vlč. Malović govorio je o važnosti euharistije, uslijedilo je kratko klanjanje pred Presvetim, molitva i pjesma.

Krizmanici su imali prilike igrati i razne stare igre u kojima su pokazali svoj natjecateljski duh, ali i timski rad. Tako su se natjecali u vrećama, vozili u kariolama i povlačili uže. Igre su zaključene podjelom pehara koje su pobjednici odnijeli u svoje župe.

Najavljen je i sljedeći susret u Župi sv. Petra apostola u Supetarskoj Drazi.