Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret nadbiskupa Uzinića sa svećenicima prigodom početka nove pastoralne godine

Rijeka (IKA)

Inicijalni susret svećenika Riječke nadbiskupije prigodom početka nove pastoralne godine 2023./2024. održan je u ponedjeljak, 11. rujna u Domu pastoralnih susreta „Domus Laurana“ u Lovranu.

 Susret je prvenstveno bio prilika da se svećenici upoznaju sa smjernicama za aktualizaciju nadbiskupijskog pastoralnog plana i programa koji je Nadbiskupijsko pastoralno i Prezbitersko vijeće nadbiskupije donijelo prošle godine za razdoblje od tri uzastopne pastoralne godine (2022.-2025.). Spomenuti pastoralni plan i program tiče se ponajviše temeljnog usmjerenja i nastojanja Riječke nadbiskupije da se izgradi i obnovi svoju crkvenost u smislu prihvaćanja i življenja sinodalnosti kao izvorno kršćanskog i crkvenog načina postojanja i djelovanja.

Smjernice je, prema vlastitom pismu upućenom na početku pastoralne godine vjernicima i svećenicima Riječke nadbiskupije, predstavio nadbiskup Mate Uzinić, naglasivši pritom kako bi ove smjernice, koje pretpostavljaju konkretne oblike pastoralnih nastojanja i djelovanja, morale iznjedriti i neke konkretne plodove, osobito u smislu jasnog odgovora na pitanje koje si je ova mjesna Crkva tim planom i programom postavila o potrebi, ali i objektivnoj mogućnosti da se od 2025. započne s pripremnim razdobljem za slavljenje Biskupijske sinode.

Svećenicima su predstavljene i pojedine novosti vezane uz nacrt novog ustroja pastoralnih povjerenstava i ureda, ujedinjenom izdanju Direktorija i kalendara pastoralnih događanja, novinama u svezi pastoralnih pohoda te o nekim važnijim događanjima u ovom prvom dijelu pastoralne godine.

U duhu sinodalnosti i svećeničkog zajedništva susret je također bio prilika da svećenici osobno iznesu svoja promišljanja o aktualnom stanju u kojemu se nalazi i djeluje Riječka nadbiskupija.