Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji đakovačke regije

Đakovo (IKA)

„Milosrdan je i milostiv Gospodin” geslo je regionalnog susreta osoba s invaliditetom đakovačke regije koji je održan u subotu, 17. veljače 2024. u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici u Đakovu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Na susretu se okupilo 80 sudionika. Sudjelovali su članovi iz zajednice Vjera i svjetlo, Radionice sv. Josipa i Udruge Duga iz Semeljaca. Sam susret imao je dva dijela. Prvi dio bila je duhovna obnova i nagovor za roditelje i sve koji rade s osobama s invaliditetom, a drugi dio bile su radionice za djecu. U radionicama za djecu s poteškoćama u razvoju bili su i učenici četvrtih razreda OŠ Vladimira Nazora iz Đakova sa svojim učiteljicama Marijetom Grubešom i Anom Brataljenović. Oni su bili gosti skupa kako bi se svi zajedno osjećali uključenima u društvo i učili prihvaćati svoje različitosti.

Susret je započeo molitvom za sve sudionike koju je predvodio duhovnik Bogoslovnog sjemeništa vlč. Stjepan Matezović. U molitvi je posebno naglasio temu zajedništva i smisla postojanja prihvaćajući Božji plan. Svim nazočnima je udijelio Božji blagoslov i poželio lijep boravak na susretu.

Roditelji su zatim prešli u Dvoranu biskupa Mandića gdje im je vlč. Matezović govorio o Božjoj volji za život. Pomogao je roditeljima shvatiti i razlučiti što je zapravo Božja volja za sve nas. Kako sve što imamo i što jesmo u životu dolazi od Boga i da on zasigurno daje potrebnu snagu nositi se i s invaliditetom vlastite djece. Naglasio je važnost predanja Božjoj volji u razgovoru s Bogom. Bog daje potrebnu snagu i pomaže da iz teškoća izađemo jači i spremniji onda kada prihvatimo njegovu volju. Jačati svoju vjeru i naučiti se stavljati sve u Božje ruke bio je zaključak nagovora za roditelje. Roditelji su imali mogućnost postaviti pitanja vlč. Matezoviću i s njim otvoreno razgovarati o temama koje ih zanimaju. Izmijenili su različita osobna iskustva i podijelili međusobno riječi ohrabrenja i podrške.

Za to su vrijeme osobe s invaliditetom i djeca s poteškoćama pogledala glazbeni program kojeg su pripremili učenici četvrtih razreda OŠ „Vladimir Nazor“ sa svojim učiteljicama. Bila je to točka pod nazivom „Ljubav je…“, a zatim i pjesma uz glazbu i dodatni ritam kojeg su učenici postigli ritmičkim izmjenama dlanovima i plastičnim čašama. Tako su pružili sudionicima snažniji dojam riječi u pjesmi. Uslijedile su zajedničke kreativne radionice pod vodstvom s. Marije Klare Klarić, vjeroučiteljica Anite Bošnjak i Ivane Dugandžić i Tonke Odobašić s učiteljicama i učenicima koji su se smjestili među osobe s invaliditetom i zajedno s njima izrađivali ribice od plastelina vodeći se vlastitim kreacijama. Tema radionica bila je „Vjeruj i djeluj“ prema primjeru Isusovih učenika Petra, Jakova, Ivana koji su lovili svakovrsne ribe na riječ svoga Učitelja Isusa. Cilj radionica bio je ostvariti inkluziju i međusobnu povezanost, motivirajući učenike da jednog dana postanu volonteri u radu s osobama s invaliditetom. Sudionici radionica spremno su prihvatili zadatke i oduševili svojim kreacijama i radovima koje su voditeljice izvjesile na glavni pano, a do kraja radionica i ribarska mreža se napunila šarenim ribama. Bio je to predivan ulov i još ljepše iskustvo među sudionicima.

Središnji dio susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Matezović. U propovijedi je istaknuo da se „radujemo Božjem planu za svakoga od nas i da vjerujemo i predajemo Bogu sebe, svoj život, svoje zdravlje.“ Također da „molimo za svoje obitelji jer bivamo snažniji u molitvi i vjeri.“ Nakon propovijedi uslijedila je prigodna molitva vjernika i prikazna procesija u kojoj su sudjelovali sudionici susreta. Susret je glazbeno pratila Blaženka Lončar, umirovljena knjižničarka. Svi sudionici su prije završnog blagoslova otpjevali uz pokrete poznatu pjesmu „Petar, Jakov, Ivan išli su u ribe“ i time jedni drugima izmamili osmijehe na licima. Na kraju mise vlč. Matezović je zamolio da svi zajedno zaplješću jedni drugima te je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji susreta. Izrekao je svima riječ nade, vjere i udijelio Božji blagoslov. Susret je završio zajedničkim domjenkom nakon kojeg je uslijedila pjesma i ples sudionika.

Ključne riječi:
đakovo osobe s invaliditetom