Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret patrijarha Tawadrosa II. i kardinala Victora Manuela Fernándeza

Kairo (IKA)

Koptski pravoslavni patrijarh Aleksandrije Tawadros II. primio je prefekta Dikasterija za nauk vjere kardinala Victora Manuela Fernándeza u Kairu u srijedu 22. svibnja 2024., priopćila je Koptska pravoslavna Crkva, a prenio Vatican News.

Kardinal Fernandez  je poglavaru Koptske pravoslavne Crkve prenio pozdrave pape Franje, podsjetivši na njihove dosadašnje međusobne susrete.

U središtu susreta bila je deklaracija “Fiducia supplicans” koju je prošlog prosinca objavio Dikasterij za nauk vjere. Koptski Sveti sinod je 7. ožujka, pak, objavio Deklaraciju kojom ponovno potvrđuje svoje odbacivanje “takozvanih istospolnih brakova”. Kardinal Fernández ponovio je da i “Fiducia supplicans” i naknadna doktrinarna deklaracija “Dignitas infinita” potvrđuju da je brak isključivo zajednica između muškarca i žene otvorena rađanju novoga života, te je potvrdio protivljenje Katoličke Crkve “istospolnim brakovima”.

Vatican News obaviješten je i da je prefekt Dikasterija za nauk vjere objasnio koptskom pravoslavnom papi Tawadrosu II. da Katolička Crkva dijeli učenja Deklaracije od 7. ožujka i ima pozitivan pogled na njezin pastoralni pristup. U vezi s “Fiducia supplicans”, kardinal Fernández objasnio je da se – kao što je papa Franjo rekao na plenarnoj skupštini Dikasterija – ti blagoslovi ne mogu podijeliti nekoj zajednici između pojedinaca. Ako dvije osobe priđu zajedno, mogu se blagosloviti, tako da se načini znak križa nad svakom osobom uz kratku molitvu. Ali to se mora dogoditi kratko, spontano, bez ikakvog obreda, bez liturgijskog ruha i bez ikakve vanjske manifestacije koja bi mogla pobrkati taj blagoslov s brakom.

Najvažnije je, pojasnio je prefekt, da se osigura da se takvi jednostavni, spontani i pastoralni blagoslovi mogu podijeliti i na ulici, tijekom hodočašća i da ih svi mogu primiti, bez obzira na svoje životno stanje. Ne radi se, u ovom slučaju, o “posvećujućoj milosti”, nego o onim pomoćnim sredstvima Duha Svetoga koje katolici nazivaju “stvarnim milostima”, koje guraju grešnika prema obraćenju i sazrijevanju – precizirao je.

Tijekom razgovora, Tawadros II. također je objasnio kardinalu Fernándezu povijesni, kulturni i društveni etos egipatskog naroda, koji je kroz svoju povijest bio vrlo povezan s rijekom Nil. Dok je boravio u Kairu, kardinal se susreo i s drugim patrijarsima i biskupima – katoličkim, pravoslavnim i protestantskim – raspravljajući o pitanjima koja se odnose na Dikasterij.