Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret područnih vijeća i Nacionalnog izvršnog odbora FRAMA-e

Zagreb (IKA)

U samostanu Sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu održan je od 14. do 16. siječnja II. susret područnog i nacionalnog vijeća FRAMA-e, objavljeno je na mrežnoj stranici franjevaca trećoredaca glagoljaša.

Na susretu je sudjelovalo 20-ak mladih odgovornih u svojim bratstvima i nekoliko duhovnih asistenata. Mladi su došli iz Splitsko-dubrovačkog, Zadarsko-šibenskog, Osječkog i Zagrebačkog područnog bratstva te iz Nacionalnog vijeća FRAMA-e. Na susretu su bili i duhovni asistenti fra Ivica Janjić, OFM, fra Josip Ćibarić, OFMCap, fra Matej Jovanovac, TOR, fra Matija Marijić, OFM i s. Rafaela Jozić, SCSC.

Susret je počeo u petak 14. siječnja večernjom misom i večernjom molitvom časoslova. Misu je slavio fra Matej Jovanovac, duhovni asistent FRAMA-e Ksaver i nacionalni duhovni asistent. Nakon mise bilo je framaško druženje uz pjesmu, igre i razgovor.

Drugi dan je počeo jutarnjom molitvom časoslova. Tog dana nagovor je imao fra Ivica Janjić na temu „Bratstvo nije tvrtka“. Nakon nagovora uslijedio je rad po skupinama, a zaključci rada sažeti su u nekoliko misli: tražiti Božju volju i gledati na nju kao blagoslov, biti spreman prihvatiti je, pristupati drugima s ljubavlju te hraniti se dobrim duhovnim stvarima. U podne je bila molitva Anđeo Gospodnji i srednji čas. Poslijepodne mladi su imali na raspolaganje slobodno vrijeme za obići grad, igrati društvene igre ili imati osobni razgovor s duhovnim asistentom. Prije večernje mise molila se krunica s narodom. Misu je slavio fra Josip Ćibarić, nacionalni i mjesni duhovni asistent FRAMA-e Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu. U homiliji je naglasio Isusove riječi upućene Leviju – sv. Mateju da pođe za njim. Taj poziv za nasljedovanje Isus upućuje svima. Navečer je održano i euharistijsko klanjanje, koje je predvodio fra Matija Marijić, duhovni asistent FRAMA-e Vukovar i Osječkog područnog bratstva. Nakon klanjanja bilo je još kratko framaško druženje uz igre.

I treći dan počeo je jutarnjom molitvom časoslova. Nakon molitve i doručka, framaši su slušali predavanja Marte Radoš i Anite Jerković, sestara iz OFS-a, na temu „Bratski odnosi“. Govorile su o tome koji su temelji bratstva, što bratstvu daje stabilnost i vodi ga prema plodovima te koji su to plodovi bratstva. Nakon nagovora uslijedio je okrugli stol gdje su se mladi osvrnuli na izazove u mjesnim bratstvima i u vijećima u kojima služe. Mladi su sudjelovali na svečanoj poldanjoj misi s narodom. Euharistiju je slavio fra Ivica Janjić, duhovni asistent FRAMA-e Kaptol i predsjednik nacionalnih duhovnih asistenata. Na misi su koncelebrirali fra Matija Marijić i fra Zvonimir Brusač, TOR, gvardijan samostana na Ksaveru. Na početku mise gvardijan je uputio riječi pozdrava mladim framašima i njihovim duhovnim asistentima. Fra Ivica je u homiliji aktualizirao odlomak iz Ivanova evanđelja koji je govorio o svadbi u Kani Galilejskoj: „Bog se želi oženiti s nama, to znači da na najintimniji način želi ući u tvoj život i sjediniti se s tobom. Mnogi vjeruju u Isusa kao Boga, ali ih malo vjeruje u Njegovu ljubav, u Njegovo milosrđe. Mnogi poznaju Isusa kao Boga, ali poznajemo li ga kao zaručnika?“ Na kraju misnog slavlja gvardijan je zahvalio framašima, na čelu s predsjednicom Anom Matić, na dolasku i boravku u samostanu. Zahvalio je i duhovnim asistentima i svima koji su pridonijeli održavanju susreta. Riječi zahvale domaćinima fra Zvonimiru i fra Mateju uputio je i fra Ivica uime framaša i duhovnih asistenata. Poslije mise upriličeno je zajedničko fotografiranje na Ksaverskoj Kalvariji, a nakon toga fra Zvonimir je mladima pokazao Misal po zakonu Rimskog dvora iz 1483., koji se čuva u samostanskoj knjižnici. Druženje je završilo zajedničkim ručkom i rođendanskim slavljem predsjednice Ane.