Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret svećenika i đakona Bjelovarsko-križevačke biskupije

Bjelovar (IKA)

Susret svećenika i đakona Bjelovarsko-križevačke biskupije održan je u ponedjeljak, 5. veljače 2024. u Biskupijskom ordinarijatu u Bjelovaru, izvijestila je Bjelovarsko-križevačka biskupija.

Susret je započeo zajedničkom molitvom Srednjeg časa i pozdravom bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka. Biskup je pozdravio svećenike i đakone, posebno umirovljene svećenike koji su se pridružili susretu. Napomenuo je okupljenima da je vrijeme u kojem se nalaze neizvjesno i zato je potrebno usrdnom molitvom obraćati se Bogu. Rekao je da predstoji vrijeme korizme, stoga je potaknuo svećenike na zauzetu brigu za vjernike.

Slijedilo je predstavljanje izjave Dikasterija za nauk vjere, Fiducia supplicans o pastoralnom značenju blagoslova, koje je održao vlč. Antun Faltak. Uslijedila je konstruktivna rasprava o poteškoćama i izazovima koji se pojavljuju u pastoralnom djelovanju vezanima za ovu tematiku.

U nastavku susreta, najavljen je niz formacijskih susreta u svrhu zaštite maloljetnika i odraslih ranjivih osoba. Nadalje, najavljen je nastavak druge etape radova Sinode 2021-2024 u svrhu pripreme drugog zasjedanja Opće skupštine Biskupske sinode. Biskup je zahvalio vlč. Luki Premelču na zauzetosti oko koordinacije sinodskih radova u biskupiji.

Vlč. Krunoslav Detić predstavio je program susreta ministranata po dekanatima te zajednički susret koji će se održati u Bjelovaru. Biskup je potaknuo svećenike da se angažiraju  u pastoralu duhovnih zvanja i ministranata te naglasio važnost molitve i truda oko promocije duhovnih zvanja.

Vlč. Zoran Grgić podijelio je svećenicima plakat o Susretu hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u Gospiću te objasnio način prijave i koordinacije. Potaknuo je župnike da organiziraju susrete priprave za SHKM. Najavio je i Planinarski križni put Bjelovarsko-križevačke biskupije koji se organizira na dionici Dubrava – Čazma u subotu, 17. veljače 2024. godine pod geslom: „Njegove nas rane iscijeliše“.

Naposljetku, biskup je najavio proslavu uspostave biskupije 20. ožujka 2024. godine, a tom prilikom bit će i posveta katedrale nakon dugogodišnje obnove.

Susret je završio molitvom i zajedničkim objedom, izvijestila je Bjelovarsko-križevačka biskupija.